Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Miért egészségesebb a whiskey a többi tömény szesznél?

2019. June 13.

Már a felvetés is érdekes, hiszen lépten-nyomon azt halljuk, hogy alkoholok terén a jó minőségű száraz vörösbor a legmegfelelőbb választás. Tény, hogy a mérsékelt vörösborfogyasztás mellett számos érv szól, pozitív élettani hatásait hosszan lehetne sorolni. De akkor mi a helyzet a whiskeyvel?

 

Jó hír azoknak, akik valami erősebbet szeretnének inni, és emellett a legkevésbé egészségtelen megoldást keresik, hogy egy pohár whiskey még belefér az esti buliba. Szakemberek a közelmúltban lefolytattak egy kutatást, amelyben a fagyasztás baktériumokra gyakorolt hatását vizsgálták. Nem mindegy ugyanis, hogy a jégkockákba kerülő baktérium elpusztul-e, vagy netán vígan megmarad a hideg környezetben, hogy aztán az italunkba csapódva ismét akcióba lépjen. Meglehetősen sok, egészen pontosan 31 túlélő fajtát találtak. Ezután megnézték, hogy ezek a baktériumok túlélik-e azt is, ha különböző fajta alkoholokba kerülnek. Egy kivétellel az összes italban boldogan úszkáltak tovább, ez az egy kivétel pedig a whiskey volt.

 

A kutatók azt is felismerték, hogy mindezt a whiskey néhány jellegzetes tulajdonsága okozza. Például, hogy magas az ellaginsav tartalma. Ez a sav egy olyan antioxidáns, amely segíti a szervezetünket a többi kórokozó legyőzésében. A borban szintén megtalálható, csak éppen a whiskeyben jóval nagyobb koncentrációban.

Így már nem is tűnik annyira furcsának, hogy régen orvosságnak használták az italt, megfázás esetén például mézzel és citrommal elkeverve fogyasztották. A friss kutatások pedig alátámasztották, hogy a régi gyógymód valóban működőképes volt. A megfázás kiváltó okát ugyan nem kezelte, de jelentősen enyhítette a kínzó tüneteket. Egyébként már a 16. században is sejtették az ital jótékony hatását, hiszen Írország és Nagy-Britannia tradicionális nemzeti italának eredeti neve Uisge Beatha volt, amely lefordítva az élet vizét jelenti.

 

Nyilván nem javasoljuk a mértéktelen alkoholfogyasztást, és azt sem, hogy betegségek elleni csodaszerként tekintsünk az italra, de a leírtak fényében talán nyugodtabban ihatunk meg egy-egy pohár whiskeyt.

 

Forrás: mashed

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Az alkoholallergia tünetei

Az alkoholallergia tünetei

Innen tudhatod, hogy érzékeny vagy az alkoholos italokra.
Az alkohol 11 hosszú távú hatása

Az alkohol 11 hosszú távú hatása

Egy új tanulmány szerint a legegészségesebb alkoholmennyiség a nulla.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!