Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Egészségünk védelméhez vessük be az antioxidánsokat

2020. September 9.

Egészségünk megőrzése, immunrendszerünk erősítése, a stressz negatív élettani hatásainak csökkentése mindig fontos, de vannak helyzetek, időszakok, amikor ez különösen sokat számíthat. Gyakran lehet hallani a szervezetünkben keletkező szabad gyökökről, amelyek nagy mennyiségben sejtkárosító hatásúak. Például stressz, dohányzás, betegségek hatására ezek mennyisége megemelkedhet. Ilyenkor kerülnek képbe az antioxidánsok, amelyek ezt a folyamatot visszafoghatják. A szervezetünk is termel antioxidánsokat, de idős korban hatásfokuk, mennyiségük csökkenhet. Sok esetben érdemes lehet „kívülről’ pótolni. 

 

Mik az antioxidánsok és miért hasznosak?

A szervezetünknek az elfogyasztott táplálék (például cukrok, zsírok) energiává alakításához oxigénre van szüksége. Ennek hiányában nem tudnánk életben maradni. A tápanyagok energiává alakítása, „elégetése”, illetve a keletkező energia elraktározása során oxidációs termékek, úgynevezett szabad gyökök is keletkeznek. A szabad gyökök nagy mennyiségben sejtkárosító hatásúak, akár daganatok kialakulásához, érelmeszesedéshez is vezethetnek, így ennek ellensúlyozására szervezetünk ezeket semlegesítő antioxidáns hatású vegyületeket is termel. 

A keletkező szabad gyökök mennyisége megnőhet például stressz, dohányzás, betegségek hatására. Idős korban pedig a szervezetünk termelte belső antioxidánsok hatásfoka, mennyisége csökkenhet. Mindkét esetben „felborul a rendszer”, és külső antioxidánsokra lehet szükség az egyensúly visszaállításához. 

 

Milyen elem, vegyület számít antioxidánsnak, és melyek az antioxidánsok forrásai? 

Rengeteg antioxidáns hatású anyag van a természetben. Ezek egyrészt olyan vegyületek, főként enzimek, melyeket a szervezetünk saját maga termel. Másrészt pedig olyan anyagok, amelyeket kívülről, az étrenddel viszünk be a szervezetbe. Az élelmiszerekben megtalálható legfontosabb antioxidánsok a következők:

C-vitamin – forrásai: zöldpaprika, saláták és egyéb zöldségfélék, citrusfélék, kivi, friss gyümölcsök, savanyított káposzta, petrezselyem, csipkebogyó.

karotinfélék (ezek egy része az A-vitamin elővitaminja) – forrásai: élénksárga, piros és zöld színű zöldségek, gyümölcsök, például paradicsom, kukorica, sárgarépa, sütőtök, paraj, brokkoli.

E -vitamin – forrásai: növényi olajok, gabonafélék csírája (például búzacsíra), leveles zöldségek, de takarmánytól függően a hús, tojás, máj is tartalmazhatja.

színanyagok (például a flavonoidok, antociánok) – forrásai: piros bogyós gyümölcsök, vörösbor, kakaó, kávé, tea.

szelén – forrásai: halak, húsok, belsőségek, teljes értékű gabonák.

cink – forrásai: máj, hús, tojás, hüvelyesek. 

A nyár vége és az ősz eleje még számos friss, szezonális finomságot kínál, ilyenkor érdemes betárazni az idénygyümölcsökből, idényzöldségekből, és akár lekvárok, szendvicskrémek, szószok formájában, akár mirelitként eltenni belőlük a téli, tavaszi időszakra. De ha nem tudunk rendszeresen piacra járni, hasznos lehet azokra fókuszálni, amelyek nem romlanak meg pár nap alatt. Ilyen most a kukorica, sárgarépa és a hidegebb időszak beköszöntével a savanyított káposzta, csipkebogyó, illetve egész évben a növényi olajok, kakaó, teljes értékű gabonák. De gondolkodhatunk olyan termékekben is, amelyek hozzáadott antioxidánsokat tartalmaznak, viszont nem romlandóak: például már kapható számos olyan ital is, mely hozzáadott antioxidánsokat tartalmaz – ilyenek a FUZETEA jeges tea új változatai (zöld jeges tea áfonya és jázmin ízzel, valamint fehér jeges tea homoktövis és gyömbér ízzel) – mindkét termék hozzáadott cinket tartalmaz.

 

Mire érdemes figyelni az antioxidánsok fogyasztásával kapcsolatban?

Ahogy a felsorolt forrásokból látszik, antioxidáns vegyületek nem csak a zöldségekben és a gyümölcsökben vannak. A vegyes, kiegyensúlyozott étrend tudja biztosítani a sokrétű tápanyagbevitel mellett az étrendi antioxidánsok megfelelő fogyasztását is. De bármennyire sok pozitív hatása is van az antioxidánsoknak, túlzott mennyiségben fogyasztva egészségkárosító hatásúak lehetnek. Túlzott bevitel élelmiszerekkel nem lehetséges, étrend-kiegészítőkkel azonban igen. Emiatt sem javasolt a nagy dózisú antioxidáns vitaminok (különösen E, A) szedése. 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!