Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

A cseresznyelétől hosszabb ideig alszunk

Legalábbis egy friss tanulmány ezt állítja
2017. November 13.

A cseresznyelé segíthet, hogy hosszabb, pihentetőbb alvásunk legyen – derült ki egy kutatásból nemrég. Ez az új felfedezés nagyban segíthet azoknak, akik álmatlanságtól szenvednek, esetleg sok forgolódás árán tudnak csak álomba merülni. A  Louisiana State University Agricultural Center tudósai ugyanis azt állítják: a napi rendszeres cseresznyelé-fogyasztás (már kis mennyiségű is) közel 1,5 órával növelheti az alvásidőt.

A kutatócsoport idősebb korú, álmatlanságtól szenvedő önkénteseket kért fel arra, hogy igyanak meg 240 ml cseresznyelevet vagy ugyanennyi placebót minden reggel, és lefekvés előtt 1-2 órával, két héten keresztül. Ezután a kísérlet még további 14 napig folytatódott. Azt tapasztalták, hogy a gyümölcslevet ivók alvásideje átlagosan 84 perccel növekedett. Továbbá a vérvizsgálatok náluk kimutatták, hogy a vérükben alacsonyabb a kinurenin (zavart alvást kiváltó aminosav) szintje.

A kutatás vezetője, Jack Losso elárulta, az idősebbeknél elég gyakori probléma az inszomnia, és komoly egészségügyi károkat okozhat, ha nem kezelik azt. „Sokan nem bíznak a gyógyszeres alvás-elősegítésben, így egy természetes módszer (cseresznyelé-fogyasztás) barátságosabb megoldásnak tűnhet.” Elmondása szerint ezért van egyre nagyobb érdeklődés a természetes alapú altatómódszerek iránt.

Figyelembe kell venni ugyan, hogy a kutatás kevés embert ölelt fel, és további kísérletek szükségesek még ahhoz, hogy a cseresznyelét hivatalosan alvásidő-hosszabbító szernek nevezhessük, de egy próbát mindenképp megér.

forrás: Delish

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

A hosszú alvás utáni fáradtság oka

A hosszú alvás utáni fáradtság oka

Hétvégén könnyen túlaludhatjuk magunkat.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!