Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

A hosszú alvás utáni fáradtság oka

Hétvégén könnyen túlaludhatjuk magunkat.
2017. március 19.

Egy 10 órán át tartó alvás csodákra képes! Vagy mégsem? A mikor ereje című könyv szerzője, Dr. Michael Breus, alvásspecialista szerint a több alvás nem mindig jó. Ahhoz, hogy ezt megértsük, meg kell nézni az alvási ciklusokat, és azt, mennyi alvásra van szüksége egy átlagos embernek.

Breus azt állítja, a legtöbb embernek 7,5 óra alvás kell – a nagyra becsült 8 óra, csak mítosz. Innen jön a szám: egy ember 5 alvási cikluson megy át egy alvás alatt. Ezek mindegyike 90 perces. 5×9=450 perc, ami 7,5 óra.

Azonban nem csak az alva töltött órák száma számít, hanem az is, hogy melyik ciklusból ébredünk föl. „Ennek van a legnagyobb hatása az általam alvásmásnaposságnak (sleep hangover) keresztelt jelenségre.” – mondja a szakértő. Létezik az egyes, kettes, hármas, négyes és REM fázik. Az első kettőből a legkönnyebb felébredni, a REM-ből valamivel nehezebb, a két középsőből pedig a legnehezebb.

Ha a kellő 7,5 óránál 1-2 órával többet alszunk, esélyes, hogy a hármas vagy négyes fázisban járunk épp, mikor felébredünk, így lehet, hogy sokkal ingatagabbak/fáradtabbak leszünk. Ez magyarázza azt is, hogy egy rövid szundítás miért hatékonyabb, mint egy több órás változat. Breus egy 25 perces szundítást javasol.

Tehát ha úgy érzed, hogy a fáradtságtól akár örökké is tudnál aludni, akkor is tartsd szem előtt a megfelelő alvási időtartamot.

 

forrás: businssinsider.com

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Több alvás, több pénz?

Több alvás, több pénz?

Nagyon úgy tűnik...
A jó alvástól boldogabbak leszünk - próbáljuk ki!

A jó alvástól boldogabbak leszünk - próbáljuk ki!

10 egyszerű trükk a pihentető alváshoz, hogy reggel kisimultan és frissen ébredj.

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?