Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

Ez az alacsony kalóriás snack állítólag erősíti a csontokat

Még egy ok, hogy aszalt gyümölcsöt fogyasszunk
2017. October 8.

Eddig is köztudott volt, hogy az aszalt gyümölcsök segítenek a székrekedés megelőzésében. Viszont most egy másik előnyét kutatták ki ennek az alacsony kalóriatartalmú nassolnivalónak. Egy nem régiben napvilágot látott tanulmányban a Texas A&M azt írja, az aszalt szilva erősíti a csontokat.

A kísérlet során az egereknek adott porított aszalt szilva sokkal hatékonyabb volt, mint a dihidrolipon sav (antioxidáns-tulajdonságokkal rendelkező sav), az ibuprofén, és 5 különféle antioxidáns keveréke, melyet a sugárzás által kiváltott csontritkulás ellen alkottak. Azon egereknek pedig, akik nem voltak kitéve sugárzásnak, erősebbek lettek a csontjaik.

A kutatók még nem teljesen biztosak abban, miért segít az aszalt szilva. Az egyik elképzelés szerint a gyümölcsben levő polifenolok magas antioxidáns-tartalma, és gyulladáscsökkentő képessége állhat a hatás hátterében.

Úgy vélik különösen az asztronauták számára lehet nagy lépés a kutatás eredménye, hiszen az ő szervezetüket magas sugárzás éri. Emellett a kísérlet vezetője, Nancy Turner szerint minden ember diétájába bele kell építeni ezt az aszalt gyümölcsöt. „Sokaknak ellenérzetük van ellene, így nem látják be, hogy ez nem csupán egy finom snack, de a szervezet egészségét is támogatja.”

Nincs még pontos szám arra, mennyi aszalt szilva erősíti meg a csontokat, viszont Turner napi 4-5 darab elfogyasztását ajánlja. De kiemeli, ne válasszuk a szilvalevet, hiszen nem ugyanolyan minőségű szilvából készül a lé és az aszalt változat.

forrás: Prevention

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Fordított szilvás-mákos süti, egészséges hozzávalókból

Fordított szilvás-mákos süti, egészséges hozzávalókból

Ahogy közelednek az őszi hónapok, eljön a szilva szezonja is, ami egy vitaminokban és ásványi anyagokban rendkívül gazdag gyümölcs. Nemcsak nyersen, de süteményekben is nagyon finom, a mákkal párosítva pedig egészen különleges ízvilágot alkot.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!