Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

Erre a reggelire esküszik a Harvard Egyetem egyik doktornője

Mindössze 3 remek összetevőből áll a napindító fogás
2017. november 3.

A tipikus amerikai reggelik nagy része finomított szénhidrát-alapú, és alig különböznek a desszertektől. Ez a Harvard egyik fizikus doktorának, Monique Tellonak a véleménye. Az áfonyás muffin nem sokkal másabb, mint egy cupcake, a palacsinta pedig egy édes sziruppal leöntött sült tészta. „Ezekkel egyébként nincs baj, ha csak egyszer-egyszer fogyasztjuk, viszont ha rendszeresen ilyeneket reggelizünk, így vagy úgy betegek leszünk tőlük.”

A finomított szénhidrátok olyan egészségtelen szénhidrátfajták, melyek a szervezetünkben gyorsan cukorrá alakulnak. Az átlag amerikai reggeli emellett két igen fontos tápanyagot hagy figyelmen kívül: a fehérjét és a rostokat. Ennek eredményeképp a reggeli nem lehet más, mint táplálkozási katasztrófa. A megfelelő napindító étkezésnek ugyanis tartalmaznia kell fehérjét (hogy táplálja az izmainkat) és rostokat (hogy eltelítődjünk és rendesen működjön az emésztésünk).

Ezek fényében Tello elárulja, ő mit fogyaszt reggelente: „Dolgozó édesanya vagyok. Mindig vonattal járok a munkahelyemre, így valami gyors, könnyű, szállítható megoldás kell. Plusz legyen pénztárca-barát, és laktató.” Ezeket szem előtt tartva reggelijének 3 alapköve van:

1.bogyós gyümölcsök: Tello fagyasztott kiszerelésben vásárol áfonyát, epret, málnát, hiszen vitamintartalmuk a fagyasztási eljárás során sem csökken, tovább szavatosak, és olcsóbban a friss változatnál. Kulcsfontosságú vitaminokat (A, C, és K) vitaminokat tartalmaznak.

2.diófélék, magvak, teljes kiőrlésű gabona: Ezeket illetően igen széles körből választhatunk – Tello sótlan diót, pirított tökmagot, és zabot fogyaszt. Ezek közül mindegyiknek magas a rosttartalma, sőt fehérje is található bennük.

3.joghurt: Natúr görögjoghurttal keveri el az első két elemet. Ő egy Izlandról származó, Siggi’s márkára esküszik, melyben sok a fehérje, és alacsony a cukortartalma.

Emellé egyetlen tanácsa: „Ne felejtsd el a kanalat!”

Ha valaki nem rajong a gyümölcsért, magvakért, joghurtért, más forrásokból is megszerezheti ugyanezen tápláló tápanyagokat. Például fogyasszunk főtt tojást pár szelet teljes kiőrlésű kenyérrel. Aki a húst szereti, annak ajánlott pár csík pulykabacon teljes kiőrlésű angol muffinnal. De a mogyoróvaj+alma kombó is tápláló reggeli.

Amíg az étel teljes kiőrlésű szénhidrátot (és nem finomítottat) tartalmaz, megfelelő forrása a fehérjének és rostoknak, egészséges zsíroknak, remek választás. Lényeges, hogy a hozzávalók kombinációja úgy telítsen el, hogy közben egész napra energiát biztosít.

forrás: Business Insider

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Ilyen Yotam Ottolenghi különleges reggelije

Ilyen Yotam Ottolenghi különleges reggelije

Mert hétvégén sokkal több idő jut tápláló, rendhagyó reggeli készítésére
Mi már tudjuk, hogy mit reggelizel holnap..

Mi már tudjuk, hogy mit reggelizel holnap..

Felesleges cukortól mentes sütőtökös granolát!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!