Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Csokis keksz

Kívül roppanós, belül omlós.
2021. June 5.

Domokos Annamária, az Egy falat egészség blog szerzőjének receptje.

Annamari 2012 óta alkot glutén-, tej- és cukormentes süteményeket, amelyeket országszerte megtalálhatsz kávézókban, cukrászdákban és akár bioboltokban is. Kedvenc területe a receptfejlesztés, legyen szó akár paleo, vegán, autoimmun vagy FODMAP diétáról. További szuper receptekért, tartalmakért kövesd Annamarit a Facebookon és az Instagramon is!

 

Ez az a keksz, ami nálunk rögtön elfogy. Próbáltam már dupla adagot sütni belőle, de akkor se jártam sok sikerrel, mert estére már csak a morzsák csücsültek a kekszes edény alján. Nem is csoda, hogy ilyen kapós, hiszen ki tudna ellenállni ennek a kívül roppanós, belül omlós csokis keksznek? Ráadásul glutén-, tej-, finomítottcukor- és tojásfehérjementes is!

Hozzávalók

12-14 darabhoz
  • 75 g darált mandula vagy zsíros mandulaliszt
  • 75 g tápiókaliszt
  • 2 csipet szódabikarbóna/sütőpor
  • 2 csipet őrölt vanília
  • 2 tojássárgája
  • 1 evőkanál meleg víz (10 g)
  • 95 g kókuszvirágcukor vagy eritrit
  • 90 g kókuszolaj felolvasztva
  • 50 g csokicsepp/csokidarabkák

Elkészítés

 

Egy edénybe mérjük ki és keverjük össze a darált mandulát, a tápiókalisztet, a szódabikarbónát és a vaníliát.

Egy másik tálban gépi habverővel kezdjük el felverni a tojások sárgáját, majd adjuk hozzá a meleg, de nem túl forró vizet, és addig verjük, amíg szép habos nem lesz. Miközben verjük a habot, apránként adagoljuk hozzá a kókuszvirágcukrot, majd végül a folyékony kókuszolajat is.

Ezután fokozatosan adjuk hozzá a lisztes keveréket, és kanál segítségével jól dolgozzuk össze a tésztát. Legvégül pedig gyúrjuk bele a csokicseppeket is. A tésztát minimum 30 percet szobahőmérsékleten hagyjuk pihenni.

Melegítsük elő a sütőt 175 °C-ra.

A masszából formázzunk dió nagyságú gombócokat, és helyezzük őket egymástól 2-3 cm távolságra, egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Mivel ez a tészta nem terül túlságosan, ezért, ha laposabb kekszeket szeretnénk, érdemes a tenyerünkkel kicsit ellapítani a gombócokat.

A kekszeket 8-10 perc alatt süssük készre. 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Cukkinitészta paradicsomos húsgombóccal

Cukkinitészta paradicsomos húsgombóccal

Domokos Annamária, az Egy falat egészség blog szerzőjének receptje.
Csokifalatok kétféle ízben

Csokifalatok kétféle ízben

Még a sütőt sem kell bekapcsolni az elkészítésükhöz!
Csilis spárgasaláta fetával

Csilis spárgasaláta fetával

Végre itt a spárgaszezon!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!