Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Sütőben sült fánk áfonya mázzal

Fánkot a sütőből? Igen!
2021. augusztus 13.

Domokos Annamária, az Egy falat egészség blog szerzőjének receptje.

Annamari 2012 óta alkot glutén-, tej- és cukormentes süteményeket, amelyeket országszerte megtalálhatsz kávézókban, cukrászdákban és akár bioboltokban is. Kedvenc területe a receptfejlesztés, legyen szó akár paleo, vegán, autoimmun vagy FODMAP diétáról. További szuper receptekért, tartalmakért kövesd Annamarit a Facebookon és az Instagramon is!

Nálunk nagy családi kedvenc ez a süti. Van, hogy máz helyett lekvárt vagy mogyorókrémet kenünk a tetejére. Mivel sikerült egy helyi termelőtől friss áfonyát vennem, így elkészítettem a nyárias ízvilágú változatát is ennek az isteni finom fánknak.

Hozzávalók

10-12 darabhoz
  • A fánkhoz:
  • 1,5 dkg chiamag (1 evőkanál)
  • 2 evőkanál víz
  • 1 evőkanál citromlé
  • 2 dkg kókuszliszt
  • 2 dkg tápiókaliszt
  • 4 dkg kókuszvirágcukor
  • 2 csipet útifűmaghéj
  • 1 csipet szódabikarbóna
  • 1 tk citromhéj
  • 2 tojássárgája
  • 1,5 evőkanál meleg víz
  • 3 dkg felolvasztott kókuszolaj
  • A mázhoz:
  • 4 dkg áfonya
  • 1 ek citromlé
  • 1 tk kókuszvirágcukor vagy eritrit
  • 2 evőkanál kókuszvaj

Elkészítés

 

Egy kisebb tálban összekeverjük a chiamagot a két evőkanál vízzel és a citromlével, majd félretesszük. Egy másik edénybe kimérjük a kókuszlisztet, tápiókalisztet, kókuszvirágcukrot, útifűmaghéjat, szódabikarbónát és citromhéjat.

Magas falú edényben elkezdjük felverni a tojássárgákat gépi habverővel, és lassan hozzáadjuk a meleg, de nem forró vizet, amitől szép habos lesz. Folyamatos keverés mellett először a cukrot, majd a felolvasztott kókuszolajat is hozzáadjuk. A gépi habverőt a legalacsonyabb fokozatra kapcsoljuk és a masszához keverjük a beáztatott chiamagot. Végül kanál segítségével óvatosan beleforgatjuk a tésztába a kókuszlisztes keveréket is.

Kiolajozott fánk sütőformába adagoljuk a tésztát, és szobahőmérsékleten hagyjuk pihenni 10 percet. Majd 170 °C-ra előmelegített sütőben 20-22 perc alatt megsütjük. A fánkokat hagyjuk teljesen kihűlni mielőtt kivesszük őket a formából.

A mázhoz az összes hozzávalót habverővel vagy késes aprítóval krémesre keverjük, és megkenjük vele a fánkok tetejét.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Narancsos brownie

Narancsos brownie

Főzőbanánnal készítve
Gumimaci

Gumimaci

Készítsd házilag a gumicukrot!
Sült paradicsomos spagetti

Sült paradicsomos spagetti

Különlegesen finom módot mutatunk a paradicsomos tészta elkészítésére.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.