Narancsos brownie
Domokos Annamária, az Egy falat egészség blog szerzőjének receptje.
Annamari 2012 óta alkot glutén-, tej- és cukormentes süteményeket, amelyeket országszerte megtalálhatsz kávézókban, cukrászdákban és akár bioboltokban is. Kedvenc területe a receptfejlesztés, legyen szó akár paleo, vegán, autoimmun vagy FODMAP diétáról. További szuper receptekért, tartalmakért kövesd Annamarit a Facebookon és az Instagramon is!
Bár nem könnyű beszerezni a főzőbanánt, más néven plantaint, de abszolút megéri, mivel rengetegféle étel készíthető belőle és rendkívül egészséges. Ez a banán nyersen nem ehető, viszont hő hatására fogyaszthatóvá válik, és csipszként, köretként vagy akár desszertként is elkészíthetjük. Ebben a receptben egyaránt helyettesíti a lisztet és a tojást, sőt még a süti édes ízéhez is hozzájárul. Így ez a brownie nemcsak glutén- és tejmentes, de egyben mag-, cukor- és tojásmentes is.
Hozzávalók
4 személyre- 35 dkg érett főzőbanán (kb. 3 db, akkor jó, amikor már kissé bebarnul a héja)
- 1 dkg kókuszolaj felolvasztva
- 2,5 dkg kókuszvaj felolvasztva
- 2 dkg kakaópor
- 1,5 dkg darált lenmag
- 2 csipet szódabikarbóna
- 1 dkg kókuszliszt
- 1 evőkanál reszelt narancshéj
Elkészítés
A megpucolt és felszeletel főzőbanánokat a kókuszolajjal és vajjal együtt egy késes aprító vagy botturmix segítségével pürésítjük. Hozzáadjuk a többi alapanyagot is, és csomómentesre keverjük a masszát.
A tésztát egy sütőpapírral bélelt, 22 cm-es kapcsos tortaformába öntjük, és szobahőmérsékleten hagyjuk 10 percet pihenni. Majd 160 °C-ra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük.
A sütőből kivett brownie-t hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt kivesszük a formából.