Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

A rendszeres teafogyasztás serkenti az agyműködést

2019. October 4.

Teával vagy kávéval indítjátok a napot? És napközben, illetve este? Szoktatok teát fogyasztani? A kávé agyserkentő hatásáról rengeteget cikkeznek, most azonban jó hírrel szolgálhatunk a teázás szerelmeseinek is: egy friss tanulmány sokunk kedvenc forró italának szintén hasonló eredményeket tulajdonít. A szingapúri nemzeti egyetem orvosi karának kutatása szerint ugyanis a rendszeres teafogyasztás jótékonyan befolyásolja az agy szerkezetét és működését, valamint megakadályozhatja az öregedéssel együtt járó fokozatos leépülését.

A kutatás vezetője agyunkat egy nagyváros közlekedési hálózatához hasonlította, amelyben az információ tulajdonképpen „közlekedik” az agy egyes részei között. Ha egy városban rendesen meg vannak tervezve az utak és a kereszteződések, az emberek gyorsan eljutnak A-ból B-be. Az agyunk „úthálózata” nincs kőbe vésve, igenis javíthatunk annak felépítésén. A friss kutatás következése pedig az, hogy a rendszeres teafogyasztóknak jobban, szervezettebben, végső soron pedig hatékonyabban működik az agyuk.

A tea hatása mindebben annyi, hogy megakadályozza az agyban felépült „útvonalak” megszakadását.

Erre a célra a zöld vagy az oolong tea egyaránt megfelel, és javasolt legalább hetente 4 alkalommal elfogyasztani egy-egy csészével, hogy előidézzük a a kutatás során felfedezett hatást.

A tea fogyasztásának pozitív egészségügyi, élettani hatásait nem most állapították meg először. Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy az ital nem csupán a hangulatunkat javítja – erre pedig a téli estéken igencsak szükségünk lesz –, hanem a szívizomzat megerősödésében is szerepet játszhat.

Forrás: so delicious

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!