Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

A rendszeres teafogyasztás serkenti az agyműködést

2019. október 4.

Teával vagy kávéval indítjátok a napot? És napközben, illetve este? Szoktatok teát fogyasztani? A kávé agyserkentő hatásáról rengeteget cikkeznek, most azonban jó hírrel szolgálhatunk a teázás szerelmeseinek is: egy friss tanulmány sokunk kedvenc forró italának szintén hasonló eredményeket tulajdonít. A szingapúri nemzeti egyetem orvosi karának kutatása szerint ugyanis a rendszeres teafogyasztás jótékonyan befolyásolja az agy szerkezetét és működését, valamint megakadályozhatja az öregedéssel együtt járó fokozatos leépülését.

A kutatás vezetője agyunkat egy nagyváros közlekedési hálózatához hasonlította, amelyben az információ tulajdonképpen „közlekedik” az agy egyes részei között. Ha egy városban rendesen meg vannak tervezve az utak és a kereszteződések, az emberek gyorsan eljutnak A-ból B-be. Az agyunk „úthálózata” nincs kőbe vésve, igenis javíthatunk annak felépítésén. A friss kutatás következése pedig az, hogy a rendszeres teafogyasztóknak jobban, szervezettebben, végső soron pedig hatékonyabban működik az agyuk.

A tea hatása mindebben annyi, hogy megakadályozza az agyban felépült „útvonalak” megszakadását.

Erre a célra a zöld vagy az oolong tea egyaránt megfelel, és javasolt legalább hetente 4 alkalommal elfogyasztani egy-egy csészével, hogy előidézzük a a kutatás során felfedezett hatást.

A tea fogyasztásának pozitív egészségügyi, élettani hatásait nem most állapították meg először. Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy az ital nem csupán a hangulatunkat javítja – erre pedig a téli estéken igencsak szükségünk lesz –, hanem a szívizomzat megerősödésében is szerepet játszhat.

Forrás: so delicious

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?