Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Viszlát, karácsonyi kilók! Vízfogyasztással akár elejét is vehetjük a súlygyarapodásnak

2021. December 6.

A karácsonyi időszakban könnyebben szaladhat fel ránk néhány plusz kiló a családi falatozások alkalmával. Azonban egy kis odafigyeléssel és megfelelő mennyiségű tiszta víz fogyasztásával csökkenteni tudjuk a súlygyarapodás mértékét, és megelőzhetjük számos folyadékhiány okozta panasz kialakulását is. Idén ebben a Mizse ásványvíz és Pangl-Szarka Dorottya dietetikus segít hasznos tippekkel és tanácsokkal.

 

Az ünnepi időszakban előkerülnek a kedvenc családi receptek, egész nap folyik a konyhában a sürgés-forgás, készülnek a finomabbnál finomabb sütemények, később a vacsoránál pedig egy vagy több tányér töltött káposzta is lecsúszik. Majd elérkezik az új év és megfogadjuk, idén ledobjuk az ünnepek alatt felszedett kilókat. Sokan talán nem gondolnák, de tiszta víz fogyasztásával akár elejét is vehetjük a súlygyarapodásnak, és számos más egészségvédő funkciója is van. Az első tüneteket már érdemes tudatosítanunk: ilyenek például a figyelemzavar vagy a fejfájás.

„A megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás elősegíti a szervezet optimális működését” – mondta el Pangl-Szarka Dorottya, dietetikus. „Dehidratált állapotban csökken a koncentrációkészségünk, de gyakran nő a cukor- és szénhidráttartalmú ételek iránti sóvárgásunk is. Ez közvetetten feleslegesen bevitt kalóriákat és súlygyarapodást eredményezhet” – tette hozzá a szakértő.

Azért, hogy elkerüljük a dehidratáltság okozta tünetek kialakulását, érdemes folyamatosan figyelnünk a bevitt folyadék mennyiségére és minőségére. „Legutóbbi kutatásunkból kiderült, hogy a magyar felnőttek 6 százaléka egyáltalán nem fogyaszt vizet, csaknem ötöde viszont egyáltalán nem iszik mást. A vízfogyasztók között kevesebben vannak (arányuk 45 százalék) azok, akik annyira fontosnak tartják a folyadékfogyasztást, hogy nyomon is követik a bevitt mennyiséget. Köztük legtöbben hagyományos eszközöket használnak a mérésre, a válaszadók negyede számolja, hogy napközben hányszor töltötte újra a kancsóját, poharát, üvegét, 100-ból ketten felírják, öten pedig valamilyen okoseszközzel rögzítik az adatokat” – mondta Balog Zoltán, a Magyarvíz Kft. kereskedelmi igazgatója

 

Hogyan segít fogyni a víz? 

„Az optimális folyadékbevitel segíthet a testtömeg-csökkentésben, azáltal, hogy kimossa a felesleges sókat, salakanyagokat a sejtek, szervek, szövetek közül” – mondta el Pangl-Szarka Dorottya, dietetikus. „Fogyókúra alatt érdemes legalább 0,5-1 literrel megnövelni a vízbevitelünket, ugyanis ez erőteljesen segíti, hogy minél előbb lássuk testünkön a várt eredményeket. Ennek értelmében egy felnőtt nő súlycsökkentő étrend alatti vízigénye legalább 2,5-3 liter, egy férfié 3-3,5 liter. A víz segíti az emésztést, a tápanyagok felszívódását, így közvetetten gyorsítja a béltartalom továbbhaladását.”

Nem lehet elég korán kezdeni: Egészségesebbek és boldogabbak is lesznek a gyerekek, ha rászoknak a vízivásra

Fogyókúra során sokan úgy érzik, minél több vizet isznak, annál nehezebbek, többet mutat a mérleg. Pedig ilyenkor különösen érdemes odafigyelnünk a mennyiségre, hiszen a megfelelő mennyiségű vízivás nagyban hozzájárul testünk anyagcsere-folyamataihoz, így közvetetten a testsúly-kontrollhoz. Rövid ideig, egy-két napig valóban nőhet a testsúlyunk, de utána alkalmazkodik a szervezet a megnövelt folyadékmennyiséghez.

A nem megfelelő folyadékmennyiség rossz irányba tolhatja el bélflóránk működését, puffadásos panaszokat is előidézhet. Ma már köztudott, hogy a nem megfelelő bélflóra-összetétel összefüggésben áll a túlsúllyal. Az ünnepi időszakban hajlamosak vagyunk többet, és olyanokat enni, amiket egyébként év közben nem fogyasztunk. Ilyenkor többen isznak alkoholos italokat is. Ezek megterhelőek a szervezet és az emésztés számára – a plusz kalóriákról már nem is beszélve –, így ekkor különösen fontos lenne több vizet inni.

Sokszor összekeverjük a szomjúságérzetet az éhségérzettel. Éppen ezért érdemes kipróbálni, hogy ha éhség tör ránk, akkor először egy pohár vízhez nyúlunk. Emellett ajánlatos minden étkezés előtt 10-15 perccel meginni egy nagy pohár vizet. Ez hozzájárul a teltségérzet korábbi eléréséhez, mégsem tartalmaz felesleges kalóriákat. Ezzel szemben, ha cukrozott üdítőitalokat, gyümölcsleveket vagy alkoholt fogyasztunk, az csak plusz felesleges energiabevitelt jelent, és semmiképpen nem a testsúlycsökkentést támogatja. 

Tudtad? 

Miért van időnként fehér üledék a csapvízben?

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Hogyan tudsz spórolni az otthoni vízfogyasztáson?

Hogyan tudsz spórolni az otthoni vízfogyasztáson?

A Föld napja alkalmából összeírtunk néhány praktikát, amivel nemcsak a bolygót, hanem a pénztárcádat is kímélheted. 

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!