Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Hogyan tudsz spórolni az otthoni vízfogyasztáson?

A Föld napja alkalmából összeírtunk néhány praktikát, amivel nemcsak a bolygót, hanem a pénztárcádat is kímélheted. 
2021. április 22.

Karbantartás

Nézd át az otthonod vizesblokkjait, hogy biztosan nincs-e valahol szivárgás! Egy apró repedésen keresztül havi szinten akár több liter víz is képes észrevétlenül távozni. 

Tudatosság

Ne használd a WC-t szemetesként! Az ember hajlamos jövet-menet mindenfélét beledobálni, legyen az papírzsebkendő, cigarettacsikk vagy nedves törlőkendő (utóbbit amúgy sem érdemes, hiszen könnyedén dugulást okozhat). 

Tisztálkodás

Igyekezz minél rövidebbre fogni a zuhanyzást! Ugyan a zuhanyrózsát (amiből egyébként már kapható víztakarékos verzió is) mikrofonnak használva előadni a Guns N’ Roses teljes repertoárját igazán szórakoztató móka, de rengeteg vizet pazarolunk vele. Álljon a tusolás egy gyors vizezés-szappanozás-öblítés kombóból!

Ha már tisztálkodás: tudtad, hogy még a legrövidebb zuhanyzással is jelentősen több vizet fogyasztasz, mint egy kádban fürdéssel? 

Fotó: 123 RF

Konyha

Igaz ez a mosogatás kontra mosogatógép esetében is. Arra viszont ügyelj, hogy a gépet mindig akkor indítsd be, amikor valóban(!) tele van! Egy nagyobb lábas alatt elképesztő mennyiségű hely marad kihasználatlanul. 

Ha nincsen mosogatógéped is spórolhatsz. Szokj le arról, hogy folyó vízzel mosogatsz! Ha dupla tálcás mosogatód van, ereszd tele az egyiket tisztítószeres vízzel, ott tisztítsd meg a kosztól az edényeket, a másikban pedig csak öblíts! Ha szimpla tálcával operálsz is követheted ezt a módszert: egy teli eresztés a koszos edényeknek sikáláshoz, a következő pedig öblítéshez. 

A zöldségeket és gyümölcsöket hasonlóképp mosd: egy tálat engedj tele vízzel, ebben tisztítsd a vacsorához valót!

Ivóvíz

Tarts mindig egy kancsóval a hűtődben, így megspórolod azt a vizet, ami elfolyik, amíg arra vársz, hogy az kellemes hőmérsékletű legyen!

…és végül:

Kézenfekvő, de újfent emlékeztetünk: zárd el a csapot fogmosás és/vagy borotválkozás közben! 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Csökkentsd a hulladékot és spórolj energiát - 13 hasznos ötlet

Csökkentsd a hulladékot és spórolj energiát - 13 hasznos ötlet

Az amerikaiak háromnegyede állítja magáról, hogy aggódik a környezetért, viszont csak minden ötödik ember tesz valamit az ügy érdekében

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.