Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Gyorsan, finomat! Azaz mindig legyen a hűtőben egy üveg pesztó!

2019. szeptember 2.

Biztosak vagyunk benne, hogy a mai nap sokatoknak rohanással telik, főleg azoknak, akiket érint az ovi- és sulikezdés. Ilyenkor jól jön, ha az ebéd vagy vacsora percek alatt összedobható. Mit szólnátok egy finom pesztós tésztához? A pesztó előre elkészíthető, a sietős napon már csak a tésztát kell kifőzni hozzá. Nézzük, hogy készül a legismertebb „zöld” pesztó! 

 

Genovai pesztó alaprecept

 

Hozzávalók (1 csészéhez):

2 csésze friss bazsalikom

¼ csésze fenyőmag

1-2 gerezd fokhagyma apróra vágva

½ csésze reszelt parmezán

½ csésze extra szűz olívaolaj

 

Elkészítés:

Mozsárban vagy késes aprítóban mixeljük össze a bazsalikomot, a fenyőmagot és a fokhagymát egy nagy csipet sóval. Keverjük össze a parmezánnal, majd apránként, vékony sugárban adagoljunk hozzá annyi olívaolajat, hogy kialakuljon a krémes állag. Ha szükséges, még sózzuk meg. 

 

Meddig áll el?

A friss pesztó 5-7 napig áll el a hűtőszekrényben, de ha légmentes dobozba kanalazva lefagyasztjuk, akár 8 hónappal később is előkaphatjuk a mélyhűtőből.

És egy titkos tipp: fagyasszuk porciózva! Erre tökéletes megoldás egy jégkockatartó, így mindig csak annyi kocka pesztót kell elővennünk, amennyit rögtön fel is használunk. 

 

Az egészt megcsinálhatjuk géppel?

Oké, mozsárban igazán autentikus, de persze gyorsíthatunk a folyamaton, és elkészíthetjük turmixgépben vagy késes aprítóban. A hozzávalók sorrendje viszont ne változzon, a sajt és az olaj kerüljön bele a legvégén. 

 

Ki lehet váltani a fenyőmagot?

A fenyőmag isteni finom, de tény, hogy költséges hozzávaló. Nyugodtan helyettesíthetjük más, tetszőleges olajos maggal, például mandulával, pisztáciával, dióval, esetleg tök- vagy napraforgómaggal. Érdemes kísérletezni a magokkal: mind-mind kissé eltérő ízt kölcsönöz a pesztónak. 

Titkos tipp: felhasználás előtt pirítsuk meg a magokat forró, zsiradékmentes serpenyőben! Így sokkal intenzívebb lesz az ízük. 

 

Feltétlenül parmezán kell bele?

Bármilyen érett, aromás kemény sajt megteszi, ha pecorinót, vagy grana padanót teszünk bele, azzal is működik.

 

Forrás: delish

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.