Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Így tartsuk frissen a salátát

2019. August 27.

A friss, ropogós salátánál nincs is jobb köret – vagy akár diétás vacsora –, de ha fonnyadásnak indulnak a levelek, már senkinek sincs kedve hozzájuk. Ha jártunk már úgy, hogy beszereztünk egy jó nagy zacskó vegyes salátát (vagy egy szép fejet) abban a hiszemben, hogy egész hétre megvan az ellátmány, aztán pár nap múlva csalódottan tapasztaltuk, hogy a szép, üde levelek nyálkás csomóvá álltak össze, akkor valóságos mentőöv lehet a következő pár ötlet.

A cél egyszerű: óvjuk meg a friss salátaleveleket a túl sok nedvességtől, ehhez pedig az egyszerű konyhai papírtörlő lesz a legnagyobb segítségünkre. Két különböző módszerrel is megpróbálkozhatunk.

Az első módszer eredetileg törölközőt javasol, de ezt nyugodtan kiválthatjuk papírtörlővel. Ha egész salátát, például fejes salátát, jégsalátát vagy kínai kelt vásároltunk, akkor – bármilyen meglepő – először szedjük falatnyi darabokra. Ha zacskós salátát vettünk a boltban, azt természetesen már nem kell tovább aprítanunk. Mossuk meg, majd ha van salátacentrifugánk, abban, ha nincs, akkor pedig kézzel távolítsuk el a vizet a levelek közül. Ne siessük el, fontos, hogy alaposak legyünk. Terítsük ki a leveleket pár réteg papírtörlőre, és hagyjuk még egy kicsit tovább száradni. Ezután csavarjuk fel a papírtörlőt, a végeket pedig fogjuk össze befőttes gumival, majd tegyük a hűtőszekrényünk frissentartó fiókjába. Ha naponta kicseréljük a papírt, sokkal tovább friss marad a saláta.

A második módszerhez ugyanígy készítsük elő a salátát, de kiterítés helyett tegyük a leveleket egy tálba, műanyag dobozba vagy egyszerűen zacskóba, és a tetejére (illetve a zacskó nyílására) helyezzünk egy papírtörlőt. A papír szépen magába szívja a felesleges nedvességet, így a levelek ropogósak maradnak. Ha túlságosan elázik, átnedvesedik, cseréljük le a törlőt egy frissre.

Végül pedig még egy tipp. Amennyiben akkora adag salátát fogunk készíteni, amelyből garantáltan marad másnapra, akkor tervezzünk előre. Csomagoljuk el külön a salátát, az öntetet és az extra feltéteket, majd csak közvetlenül tálalás előtt keverjünk össze annyit, amennyi biztosan el is fog fogyni. A maradék salátát a fenti módszerek segítségével tarthatjuk frissen, a többi összetevőt pedig egyszerűen dobozoljuk be. 

 

Forrás: mashed

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Salátavészhelyzet adódott egy kisgyereknél

Salátavészhelyzet adódott egy kisgyereknél

Utáltad már annyira a zöldséget, hogy rendőrt hívtál? Egy kisgyerek kétszer is megtette.
A Pinterest kedvenc salátája

A Pinterest kedvenc salátája

Ha a közösségi oldalon is népszerűségre tört, akkor a vacsoraasztalon is megállja a helyét.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!