Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Zöldségek az édes süteményekben

2020. január 30.

Elsőre talán furán hangzik a párosítás, aztán sokunknak eszébe jut például a répatorta. Már nem is olyan idegen a téma. De miért is teszünk zöldséget a süteményekbe? Van, amikor azért, mert édeskés íze révén kevesebb cukrot igényel a sütemény, valamikor kifejezetten a zöldség jellegzetes íze miatt, de van olyan is, hogy pont a jellegtelenség miatt választjuk: nem nyomja el sütink ízvilágát a zöldség, de könnyíti, lágyítja a tésztát, ezáltal pedig kevesebb kalóriát fog tartalmazni egy szelet.

Kezdem is a répával. Magas cukortartalma és ebből adódóan édeskés íze miatt kedveljük. Használhatjuk a klasszikus répatortában, a muffin és kevert süti tésztájában, és még akár puding is készíthető belőle. Remekül karamellizálható.

Szintén narancssárga kedvencünk a sütőtök. Még a sárgarépánál is több cukrot tartalmaz. A sütőtökös pitéről már sokan hallottunk, ebben a sütiben a zöldség maga a főszereplő, a töltelék – és nem csak a tészta – hozzávalója. De keverhetjük a tésztába is muffinokban, kevert sütikben, kuglófban, amerikai palacsintában. A tésztákba általában a megsütött és lepürésített zöldséget tesszük bele. A répa és a sütőtök nagyon jó barátságban áll a naranccsal, érdemes ezt az ízkombinációt használni.

Van még egy narancssárga zöldségünk, a batáta, vagy más néven édesburgonya. Reszelve tésztába tehetjük, de nem csak a szokásos kevert sütikbe. Szeretik egymást a csokoládéval, emiatt brownie-hoz és más csokoládés tésztához is kiváló választás. És ha már brownie, akkor a cékláról se feledkezzünk meg, a batátához hasonlóan tudjuk felhasználni muffinba, csokoládés tésztákba is. A csokoládé egyik legjobb barátja az avokádó. Fenséges krémek készíthetőek kettőjük ötvözésével.

A cukkini és a tök kihagyhatatlan a felsorolásból. Megállják a helyüket töltelékként is, például mákkal keverve. A tökös-mákos pite és rétes klasszikus édesség, de ezt a tölteléket használhatjuk palacsintába vagy muffinba is. Más töltelékekhez is keverhetjük mellékszereplőként, például almához, dióhoz, szilvához, meggyhez. Mindkettő nagyon jó alapanyag tésztákba, szaftos lesz tőlük a sütemény. Ha nem túl öreg a zöldség, semlegesebb az íze is, és lazítja a sütiket. Többféle tök- vagy cukkinimuffin létezik, szinte minden kevert tésztában elfér, még a palacsintatésztába is reszelhetünk bele, úgy, mintha almás palacsintát készítenénk. A citrom jól kiegészíti, bátran használjuk hozzá ízesítésként.

A csicsókát már ritkábban találjuk meg a konyhánk táján. Szintén jó alapanyag töltelékként pitékbe. Használjuk úgy, mint az almát, reszelve vagy szeletelve, fordított torta (Tarte tatin) formájában, illetve sós süteményekben is megállja a helyét. Sőt, fánktésztába is reszelhetünk belőle.

A rebarbarára szinte nem is gondolunk máshogy, csak sütemény vagy kompót alapanyagként. Pedig a rebarbara zöldség. Szárát feldarabolva használjuk fel, fanyar íze miatt szeretjük. Piték töltelékeként a legismertebb. Az eperrel nagyon jól kiegészítik egymást, és túrós sütemény alapanyaga is lehet. Az előbbi zöldségekhez hasonlóan tésztákat is szoktunk vele lazítani, ízesíteni. A rebarbarából egyébként kompótot és mártásokat is lehet készíteni.

Végül érdemes még megemlíteni a karfiolt és brokkolit is. Markáns ízük miatt óvatosabban kell bánni velük. A főtt karfiolt kis mennyiségben túrókrémhez csempészhetjük idény vagy aszalt gyümölcs társaságában. A brokkolit pedig csokoládékrémekben vagy csokoládés süteményekben érdemes kipróbálni.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!