Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Miért van időnként fehér üledék a csapvízben?

2021. July 18.

Magyarországon sokfelé kemény a víz, ennek egyik látható jele, ha a csapból vett pohár vízben fehér üledék lebeg. Ez a fajta víz alapvetően nem káros, sőt gazdag tápanyagokban, különösen kalciumban. Kalciumra és magnéziumra szüksége van a szervezetünknek, és a kemény víz mindkettőből sokat tartalmaz.

Emellett időnként jellegzetes szag is jelentkezhet: néha földszaga van a csapvíznek, de bizonyos tájakon kénes szagot is érezhetünk. Számunkra, meginni tehát rendben van, a háztartásunkban viszont nagy problémákat okozhat. Az ásványi anyagok lerakódnak a vízvezetékekben, a csaptelepek felszínén és csaptelepekben, foltosak lehetnek tőlük a frissen elmosott edények, valamint a lerakódások sajnos tönkretehetik a mosó- és mosogatógépeinket.

Hogyan tudok utánanézni, hogy otthon kemény-e a víz?

A legtöbb település vízszolgáltatójánál ez nyilvánosan elérhető adat, egy kis internetes kutatással nem nehéz kideríteni. De létezik egy házi módszer is. Vegyünk egy tiszta és üres vizes palackot, töltsük meg harmadáig csapvízzel, tegyünk bele színezék- és illatmentes szappant, és jól rázzuk össze. Ha sok buborékot figyelünk meg, akkor lágy a víz, ha keveset vagy semennyit, akkor kemény a vizünk.

Forrás: Reader’s Digest

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!