Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Hihetetlen! A palackozott víz jobban károsítja a környezetet a csapvíznél

2021. August 10.

Egy barcelonai kutatás arra jutott, hogy ha a város teljes lakossága áttérne a palackozott vízre, az előállítási költség 3500-szor magasabb lenne, mint a csapvíz fogyasztásának költségei. Emellett ebben a csupán elméleti szituációban – mivel nyilván nem fog mindenki kizárólagosan palackozott vagy csapvizet fogyasztani – a sok palackozott víz előállítása 1400-szoros terhelést jelentene az ökoszisztémára, szemben a csapvízzel.

Ezt az adatot azzal állították szembe, hogy a csapból érkező ivóvíz kezelése során olyan anyag keletkezik, amely minimális mértékben növelheti a húgyhólyagrák kialakulásának kockázatát, ám ez a csekély kockázat nem arányos a palackozott víz előállításának káros környezeti hatásaival.

Nemcsak a spanyolok vizsgálódtak azzal kapcsolatban, hogy milyen hatásokkal jár a palackozott vizek fogyasztása. Az Egyesült Államok évi 17 millió hordónyi olajat használ fel csak arra, hogy a műanyag palackokat előállítsa. Az Egyesült Királyságban pedig 500-szor drágább a palackozott víz a csapvíznél.

A tanulmány hatására Spanyolország elkezdte fontolgatni olyan lépések meghozatalát, amelyekkel vissza lehetne szorítani a palackozott víz felhasználását. Elsősorban tájékoztató kampányokat szeretnének indítani, hogy az emberekben tudatosuljon, mennyivel drágább több szempontból is a palackozott víz, illetve azt is hangsúlyoznák, hogy a csapvíz fogyasztása nem jár komolyabb veszélyekkel.

 

Forrás: The Guardian

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Hogyan tudsz spórolni az otthoni vízfogyasztáson?

Hogyan tudsz spórolni az otthoni vízfogyasztáson?

A Föld napja alkalmából összeírtunk néhány praktikát, amivel nemcsak a bolygót, hanem a pénztárcádat is kímélheted. 

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!