Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Hallottál már a fehér teáról?

2020. November 26.

Itt a hideg elő, mi pedig a jeges teát forró italra cseréljük. Lehet fekete, zöld vagy épp fehér… Apropó, ez utóbbi mi is pontosan? A fehér tea olyan teaféle, amelynek íze kellemesen visszafogott, koffeintartalma pedig alacsony. Minden évben a szezon elején takarítják be, rügyekből és friss tealevelekből áll. Mivel gyorsan, ráadásul kézzel kell betakarítani, ezért ritkább és egyben drágább is az elterjedtebb teafajtáknál.

 

Mi is az a fehér tea?

A fehér tea fiatal, tavaszi tealevelekből áll, tradicionálisan Kína Fujian tartományában termesztik. A szárított tea apró levelekből és rügyekből áll, megfőzve világos arany színéről és virágos aromájáról ismerhető fel. Ha megfelelően készítik el, kevésbé keserű és karakteres a fekete teánál.

Szinte az összes teafajta (fekete, zöld, fehér, oolong) ugyanabból a növényből készül, ez a camellia sinensis, vagyis maga a tea növény. A teának (mint italnak) a sokfélesége már abból fakad, hogy hogyan termesztették a növényt, mikor takarították be, illetve miként kezelték és szárították betakarítás után. A fehér teát a betakarítást követően közvetlenül szikkasztják majd szárítják, ezzel akadályozva meg a levelek oxidálódását, ezért lesz annyira enyhe az íze.

 

Miért egészséges?

Különböző tanulmányok és kutatások szerint a fehér tea immunerősítő hatású, segíthet megakadályozni a vastagbélrák kialakulását, valamint hozzájárulhat a vérnyomás és koleszterinszint csökkentéséhez. 

 

Hogyan készítsük és fogyasszuk?

A fehér teát frissen főzve fogyasztjuk, tejet és édesítőszereket nem szokás hozzáadni.

Viszonylag alacsony hőmérsékleten, tiszta 80-90 fokos vízben, tehát forráspont alatt főzzük. 1-5 percen át kell áztatni fajtától függően, ám ha túl magas hőmérsékleten készítjük vagy túl sokáig ázik, keserű lesz. Csészénként egy evőkanálnyi tealevelet kell hozzá felhasználni.

 

Mennyi koffeint tartalmaz?

A klasszikus fehér teák koffeintartalma alacsony, ha megfelelően készítjük el, akkor csészénként 6 mg körüli ez az érték, összehasonlítva egy csésze kávé 80-200 mg koffeint tartalmaz. A tea – mert nem oxidálódott – gyorsan ázik, és mivel alacsony koffeintartalmú, ezért nem is annyira savas, mint a fekete tea vagy a kávé. Jó tudni viszont, hogy ma már nem csak Kínában termesztik a fehér teát, az indiai és más egyéb helyeken termesztett teák sokkal magasabb koffeintartalommal bírhatnak.

 

Hogyan vásárolhatjuk meg, illetve hogyan tároljuk?

Létezik szálas teaként nagyobb csomagban, filteres teaként és még palackozott jeges teaként is forgalmazzák. A legjobb minőségű a szálas fajta szokott lenni. Tároljuk légmentesen záródó dobozban hűvös, száraz, napfénytől védett helyen. Ilyen körülmények között 1-2 évig is eláll, ha citrusfélével vagy vaníliával ízesítették, akkor 6 hónapig. Meg nem romlik ezután se, csak lassan elveszíti az ízét.

 

Forrás: the spruce Eats

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!