Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Tudod, miért barna vagy zöld a sörös üvegek túlnyomó többsége?

2020. October 6.

A sört a világ minden országában megtaláljuk valamilyen formában, ahogy a bor, úgy a folyékony kenyér is rendkívül népszerű ital. De miért van az, hogy a legtöbb üveg egységesen sötétbarna vagy zöld színű? Talán így jobban eláll? Netán a gyártók úgy gondolják, hogy ez passzol a legjobban az italhoz? Vagy egyszerűen csak tradíció?

Régen a sört kizárólag átlátszó üvegekben értékesítették, ám a sörfőző mesterek elég hamar felismerték, hogy a sörben található savak egyike elég rosszul tűri a napsütést, illetve általában az UV-sugárzást. Némi tárolást követően megfigyelhető volt az ital minőségének romlása: mind az íz, mind pedig az illat kellemetlenné vált. Szerencsére gyorsan rájöttek a probléma megoldására, ez pedig nem más volt, mint az átlátszó üvegek lecserélése sötétbarnára. A színezett üveg megvédte a sört a nap sugaraitól, és nagyban növelte az ital eltarthatóságát.

A másik elterjedt szín, a zöld viszont csak a második világháború után jelent meg. A háború alatt az anyagok, amelyektől az üveg a barna színét kapta, hiánycikké váltak, és a sörkészítőknek valamilyen más alternatívát kellett keresniük. Ez lett a zöld szín, amely a barna mellett máig a sörös üvegek uralkodó színe.

Mostanra már a gyártók preferenciáján múlik, hogy melyik színt választják a kettőből. Emellett az átlátszó sörös üvegek is újra elterjedtek bizonyos fajta sörök esetén. Viszont az ezekben tárolt sör a mai napig hamarabb megromlik, mint a sötét üvegekbe töltött.

 

Forrás: Cookist

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!