Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Egészségesen reggelizel? Íme 5 tény, hogy miért érdemes odafigyelni a tápláló napindításra

2019. September 13.

„Reggelizz úgy, mint a király” – ki ne hallotta volna ezt a mondást gyerekkorában a nagymamájától? Azóta persze tudjuk, hogy a mennyiség nem minden, fontos, hogy a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás jegyében arra is odafigyeljünk, hogy reggelink minőségi összetevőkből álljon. Hiszen ez az étkezés indítja be a napunk, alapozza meg az energiaszintünket, illetve biztosítja, hogy szellemileg és fizikailag is jól tudjunk teljesíteni. 

Mégis, még mindig sok tévhit kering azzal kapcsolatban, hogy milyen is egy egészséges reggeli – derült ki a Herbalife legfrissebb online felméréséből. A felmérést sajtóreggeli keretében ismertették a szakértők meghívott vendégek jelenlétében, és megvitatták, majd eloszlatták az egészséges reggelivel kapcsolatban felmerült tényeket és tévhiteket.

A Herbalife legfrissebb, 2019 nyarán a közösségi média magyarországi felhasználói körében végzett felméréséből többek között az derült ki, hogy bár a kérdőív kitöltők magas aránya rendszeresen reggelizik, a reggeli fogalmát mégis sokan tévesen értelmezik. Így fordulhat elő, hogy a megkérdezettek 15,8%-a csak egy kávét iszik, a többségnek pedig (36,1%) csupán péksütemény vagy szendvics kerül a tányérjára. A felmérés eredményeiből az is kiderül, hogy a kitöltők szeretnének egyszerűbben, változatosabban, egészségesebben reggelizni, de úgy tűnik, ebben segítségre van szükségük. 

Fotó: Herbalife

Az alábbiakban a felmérés eredményei alapján 5 meglepő és hasznos tényt mutatunk be Antal Emese dietetikus, szociológus, Porkoláb-Minarik Annamária klinikai szakpszichológus és mindfulness szakértő, Tolvai Reni énekes, Pusztai Olivér blogger, Horváth Cintia modell és influenszer, valamint a Herbalife szakértőinek segítségével, hogy a jövőben egyre többen válasszanak tudatosan a tápláló és egészséges reggeli alternatívák között, annak érdekében, hogy minden nap jól induljon.

 

1. Üzemanyag a testnek

„Ami az autónak a benzin, az a szervezetnek az ébredés utáni étkezés. Elmulasztásával visszavetjük energiaszintünket és ezzel együtt szellemi-fizikai teljesítményünket. Ne legyen olyan nap, amikor nem reggelizünk – gyereknek, felnőttnek egyaránt fontos” – mondta Antal Emese dietetikus, szociológus. Mi lenne, ha tudnánk, életünkben csak egyetlen autót használhatunk? Biztosan kiemelten törődnénk vele, ápolnánk, vigyáznánk rá – legyen ez így a testünkkel is! 

Grafika: Herbalife

De miből is áll az ideális reggeli szakértő szerint? Mindig tartalmaz valamilyen gabonafélét (teljes értékűt, amelyből készülhet szendvics vagy fogyaszthatjuk müzli vagy gabonapehely formájában), fehérjét (hús, hal, tojás, tejtermékek, magvak), zöldséget és/vagy gyümölcsöt, valamint megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékot.

2. Hatékony stresszkezelő

Az energia biztosítása mellett a reggelizésnek más pozitív hatása is van, akár stresszkezelő technika is lehet. „Ha a reggelizésre nem csupán úgy tekintünk, mint az éhség fiziológiás szükségletének kielégítőjére, hanem mindful módon közelítjük meg, akkor hatékony stresszkezelő mechanizmussá alakíthatjuk át. Ha mindful reggeliző szokásokat alakítunk ki, akkor néhány percnyi lelassulással és nyugalommal kezdhetjük a napunkat, amely megadja a töltést a későbbi kihívások kezelésére” – emelte ki Porkoláb-Minarik Annamária klinikai szakpszichológus és mindfulness szakértő.

3. Nem idő kérdése

Fotó: Herbalife

Sokan hivatkoznak az időhiányra, amikor a reggeli kihagyásának okát firtatjuk, pedig ma már a megfelelő, tudományosan összeállított alapanyagokból bárki percek alatt elkészítheti az egészséges reggelijét. Akár otthon, akár útközben vagy az irodában is” – emelte ki Polgár Enikő, a Herbalife Nutrition Sales és marketing vezetője.

4. Mozgásba hoz

Tudjuk, hogy a helyes étkezést megfelelő mennyiségű mozgással is ki kell egészíteni. Ahhoz, hogy motiváltak legyünk, rengeteg energia szükséges. Pusztai Olivér, a Stíler blog megalkotója is rendszeres edz, illetve az étrendjében szintén a tudatosság vezérli. „Számomra az összes étkezés közül a reggelizés a legfontosabb. Ettől töltődőm fel energiával, segít elindítani a napomat, főleg, ha reggeli edzésem is van. Ilyenkor lassú felszívódású szénhidrátot, zsírt, fehérjét és olajokat fogyasztok. Soha nem eszem két nap ugyanazt a reggelit, ezzel is próbálom meglepni a szervezetemet, és biztosítani számára, hogy minél több tápanyagot kapjon.”

S bár azt gondolnánk, hogy egy olyan modell, mint Horváth Cintia biztosan nagyon korlátozó diétát folytat vagy éppen kihagy étkezéseket, hogy megőrizze alakját, mindez teljesen távol áll tőle. „Sokszor a fotózások nagyon korán kezdődnek, de úgy soha nem indulok útnak, hogy valamit ne egyek otthon. Nem kell komplett reggelinek lennie, de az fontos, hogy tápláló és egészséges legyen. Szerencsés alkatom van, nem vagyok hízékony, így azért néha egy-egy péksütemény is bekerül a reggeli fogásaim közé. Nyáron sok gyümölcsöt eszem és rengeteg vizet iszom” – mesélte Cintia a reggelizési szokásairól.

És még egy gondolat azoknak, akik egyelőre még mozgásszegény életmódot folytatnak: 10000 lépést kellene megtennünk egy nap, hogy mozgásba hozzuk szervezetünket. Van kutyánk? Akkor nincs kérdés, a sétáltatással könnyen összejön ez a lépésszám. Vagy nincs? Nem baj, akkor is vigyük csak le pár körre! 

5. Megfelelő folyadékkal az igazi

A víz alapvető lételemünk, hiszen testünk 60-70%-át alkotja. Gyakran felejtünk el eleget inni, ám ügyes trükkökkel becsempészhetünk néhány plusz pohár vizet az étkezéseinkbe. Tolvai Reni énekes, az egészséges reggeli elkötelezett híveként a következő szuper tippet javasolja a megfelelő napi folyadékbevitelhez: „Mindig nagyon figyelek arra, hogy mit eszem, de tudom azt is, hogy a folyadékbevitel is épp olyan fontos. A reggeleimnek ezért elengedhetetlen része a tea, és mivel szeretek gyümölcsökkel színesített frissítő shaket inni ébredés után, ezzel is elősegítem, hogy eleget igyak a nap folyamán.”

Fotó: Herbalife

Fotók forrása: Herbalife és izeselet.hu 

Galéria

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!