Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Koccintsunk! De mivel? Ale vagy lager sörökkel? 2. rész

2020. June 7.

A lager a leginkább elterjedt sörfajta a világon. Alsóerjesztésű technológiával készül, melynek eredménye a frissítő, karakteres ízű sör. Meglepően sok alfaja létezik. A magyar boltok polcain fellelhető sörök többsége is lager, legjellemzőbbek a cseh és német világos sörök, de a barna sörök és bakok is a lagerek közé tartoznak.

Mi a különbség a lager és az ale sörök között?

Mint előző cikkünkben leírtuk, a lager sör alsóerjesztésű technológiával készül, amely azt jelenti, hogy a sör erjesztéséért felelős élesztő a folyamat során a tartályok alján gyűlik össze. A lager sörök élesztői sokkal alacsonyabb hőfokon működnek, mint az ale sörök készítésében közreműködő élesztők, illetve kevesebb melléktermék jön létre az erjedés során. Ezért ezek a sörök tisztábbak és átlátszóbbak. A lager sörök jobban bírják a tárolást, nevük is innen ered, a német nyelvben a lagern szó annyit tesz: tárolni, raktározni.

A lager a fiatalabb sörtípus, ale söröket időszámításunk szerint 1000 körül kezdek készíteni. A lagereket viszont egy véletlen baleset következtében fedezték fel 1500 körül, amikor észrevették, hogy a hidegtűrő élesztővel készített söröket hónapokig lehet tárolni, és a végeredmény sokkal kevésbé zavaros kinézetű sör lesz.

A lager sörök különböző fajtái sokkal inkább hasonlítanak egymásra, mint az egyes ale-ek. Szénsavtartalmuk magasabb, és kevésbé keserűek. Az eltérőbb lager típusok a baksör (markáns árpa ízével és borostyán vagy annál is sötétebb színével), az oktoberfest-sörök és barna sörök. Ezek malátás ízjegyekkel bírnak.

Alfajai

A német nevükön nevezzük ezeket a söröket, mert így a legkönnyebben megkülönböztethetők.

Dunkel: A szó németül sötétet jelent, klasszikus német sörfajta elsősorban Bajorország és München környékéről. Sötét, pörkölt malátából készül, színe a vöröses borostyántól a mahagóniig terjed. Alkoholtartalma és keserűsége viszonylag alacsony, íze a klasszikus lager íz csokoládés és kávés jegyekkel kiegészítve.

Schwarzbier: Türingia tartományból származik, jóval ritkább, mint a Dunkel. Színe sötétebb, alkoholtartalma alacsony, enyhén kesernyés, ízében a pirított maláta és az édesgyökér fedezhető fel.

Cseh sörök

Magunk mögött hagyva a német söröket, térjünk át az épp oly népszerű és kedvelt cseh lager sörökre! Különböző alfajait a színük és alkoholtartalmuk alapján sorolják csoportokba. A világos světlé, a borostyán árnyalatú polotmavé, a barna tmavé és a fekete černé.

Pilseni

A pilzeni a legalapvetőbb lager sör, arany szín, telt íz és alacsony alkoholtartalom jellemzi. Magyarországon ezt szokták a nagybetűs sörnek tekinteni.

Világos

A német Helles a pontos megjelölés, nagyon hasonlít a pilsenikhez, ám jobban érződik benne a lágy, malátás íz.

Borostyán lager

Ezek közül a legismertebb az Oktoberfest jellegzetes söre, a märzenbier, és a bécsi lager sörök is hasonlóak.

Baksör

Erős, malátás és melengető, a bakok a német kortyolgatós sörök. Létezik pár alfajuk, mint a világosabb színű és krémes májusi bak vagy a sötét karakteres dupla bak. Alkoholtartalmuk általában 6-10% között van, de a legerősebb fajta a 13%-ot is eléri.

Hogyan szolgáljuk fel?

A lagereket (a szobahőmérsékleten poharakba kerülő bakokat leszámítva) hűtve szolgáljuk fel. A sötét lagereket és a világosakat korsóban, a pilsenieket pilseni pohárban. Kitöltéskor a poharat 45 fokos szögben tartjuk, ideális esetben 2 ujjnyi magas habot fogunk képezni.

Milyen ételekhez passzolnak?

A borostyán lager talán a legsokoldalúbb, jól passzol a pizzákhoz, hamburgerekhez és más pub ételekhez. A pilseniek és más világos lagerek könnyebb ételek mellé illenek, például kínálhatjuk salátákhoz, csirkés fogásokoz. A bakok fűszeres ételekkel és csokis desszertekkel harmonizálnak igazán.

Forrás: The Spruce Eats

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!