Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Jön az advent, melegíts forralt borral!

2019. november 30.

Mi hozhatná meg jobban az ünnepi hangulatot, mint egy bögre gőzölgő, illatos-fűszeres forralt bor? Imádjuk a karácsonyi vásári forgatagban elkortyolni, de otthon, a meleg szobában iszogatva is mennyei.

A forralt bor története

Mint oly sok mindent, ezt az italt is a rómaiaknak köszönhetjük, az 5. századtól már biztosan fogyasztották. Meg kell jegyezni, akkoriban a borok eléggé más karakterűek voltak, mint manapság. Általában mézzel és gyógynövényekkel keverték – tartósítási célból. A középkorban népszerű maradt egész Európában, több korabeli szakácskönyv is megemlékezett a legkedveltebb forralt bor receptekről. Néhány évszázaddal később vált aztán igazi karácsonyi klasszikussá, 1843-ban Charles Dickens is megemlítette a Karácsonyi énekben.

Hol készítik?

Régóta isszák Európa-szerte, éppen ezért több különböző néven is ismert. Német nyelvterületen a Glühweint szegfűszeggel, fahéjjal és csillagánizzsal fűszerezik. Ha Norvégiában járunk, gløgg, a svédeknél pedig glögg néven keressük, előbbit egy helyi likőrrel bolondítják meg, utóbbit pedig mazsolával és blansírozott mandulával kínálják. A franciák kevesebb fahéjat tesznek bele, hogy ne nyomják el a bor ízét, cserébe viszont tisztességes adag konyakot löttyintenek bele. Kanadában pedig whisky és juharszirup kerül az italba.

Milyen bort válasszunk?

Ne spóroljunk! A rossz minőségű alkohol forralva sem lesz az igazi, válasszunk jóféle bort! A legjobb, ha testes, karakteres ízű vörösborból készítjük.

A legfinomabb fűszerek

Használjunk egész fűszereket, ugyanis forralás után ezeket könnyedén el tudjuk távolítani az italból, és nem szükséges leszűrnünk majd a bort. A legegyszerűbb, ha az apróbb szegfűszeget vagy szegfűborsot teatojásba helyezzük, így csak ki kell kapnunk a lábasból, miután elkészült az ital.

A leggyakrabban felhasznált fűszerek között is toplistás a fahéj és a szegfűszeg, de ízlés szerint adhatunk még hozzá gyömbért, csillagánizst, szegfűborsot, kardamomot, szerecsendiót és vaníliát. És mi a helyzet a citrushéjakkal? A csinos narancshéj nem csupán díszítésre jó, adjuk is a keverékhez! A citrom- vagy narancshéj jól kiegészítik a fűszereket, a keserű íz kiegyensúlyozására keverjünk az italhoz cukrot, mézet vagy juharszirupot.

Kell-e hozzáadni egyéb alkoholos italt?

Nem feltétlenül, csak ha szeretnénk. A klasszikus választás a konyak – vagy ehhez hasonló italok –, ezzel ugyanis úgy növelhetjük az ital alkoholtartalmát, hogy az íz nem fog jelentősen változni, megmaradnak a jól ismert jegyek. A gin szintén működhet, illetve ha szeretjük a citrusos ízt, tegyünk hozzá citrusos likőröket, például Grand Marnier-t vagy Cointreau-t.

Hogyan főzzük?

Két ismert módja is létezik a forralt bor készítésének. Az első talán ismertebb: az összes hozzávalót tegyük lábasba, majd lassú tűzön, gyöngyöztetve főzzük kb. 20 percig. Vigyázzunk, ne főzzük el az alkoholt! A második módszer intenzívebb, koncentráltabb ízeket eredményez. Egy kevés bort forraljunk fel a cukorral – vagy más édesítővel – és a fűszerekkel, főzzük szirupossá. Adjuk hozzá a többi bort, majd az előbbi módszerhez hasonlóan főzzük szép lassan, gyöngyöztetve. Bármelyik módszert is választjuk, a további szeszes italt csak a felszolgálás előtti utolsó pillanatban adjuk hozzá, hogy ne illanjon el az alkohol. A dekorációról se feledkezzünk meg, persze ne azokat a fűszereket és citrushéjakat használjuk, amelyekkel készítettük az italt.

Mit kezdhetünk még a forralt borral?

Ha abba a furcsa helyzetbe kerülünk, hogy nem fogyott el az összes forralt bor, ne essünk kétségbe! Ha sonkát vagy más egyben készült húst sütünk, használjuk mázként, sütés közben kenegessük át többször a készülő ételt. Amennyiben inkább édesre vágyunk, pároljunk benne télies gyümölcsöket, például almát vagy körtét. A bort ilyenkor akár sziruposra is főzhetjük a finom ragacsos hatásért.

Forrás: lovefood

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Fantasztikus duók - pulyka + forralt bor

Fantasztikus duók - pulyka + forralt bor

Még mindig minden beleférhet, optimistán fordulunk az utolsó napokra az ünnepek előtt. Bár mi tulajdonképpen magát a készülődést is annak tartjuk, hozzáállás kérdése, hogy annak érezzük-e. Éppen ezért kóstoljunk meg mindent, amit készítünk: pár perc áhitat és néhány rendkívüli falat átlendít a nehéz pillanatokon.
5 forró ital hideg estékre

5 forró ital hideg estékre

Hideg, esős őszi estéken nincs is jobb, mint bekuckózva tévét nézni otthon, vagy barátnőkkel csajos estét tartani, szintén otthon. Esetleg tágabb családi körben jókat beszélgetni és társasozni otthon. Lényeg, hogy legyen kéznél egy nagy kancsó forró itóka, amivel felmelegíthetjük szívünket-lelkünket.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!