Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Cserjés László es Dénes Kálmán

Édesanyjának főzi legfinomabb söreit a Második Soproni Sörverseny győztese

2020. március 5.

Egymillió forintot nyert Cserjés László amatőr sörfőző a Soproni második sörversenyén. A győztes házisörfőző receptje alapján készül 2020-ban a Soproni Óvatos Duhaj sörkülönlegességek családjának legújabb tagja, így László hoplágere a boltok polcain viszi hírét a legjobb sörfőző teljesítménynek. A versenyre 26 házisörfőző adta be sörét, közülük szakmai és fogyasztói zsűri választotta ki a legjobb hoplágert.

A Soproni Sörverseny célja a házi sörfőzés, sörkülönlegességek és sörkultúra népszerűsítése. A versenyre idén nem csak házisörfőzők jelentkezhettek hoplágerükkel, de potenciális sörbírák is: összesen 121-en szerették volna kóstolni és pontozni a hoplágereket. A szakmai zsűri mellett tehát a sörfogyasztók véleménye is befolyásolta a verseny alakulását.

Míg az első alkalommal portert, idén hoplágert kellett főzniük a lelkes sörfőzőknek. „A felsőerjesztésű sörök nagyon népszerűek Magyarországon, de nem feledkezhetünk meg arról, hogy a legtöbben még mindig láger sört fogyasztanak. Ezért gondoltunk arra, hogy a Soproni Óvatos Duhaj család új tagja hopláger legyen, ami ötvözi az ismert és szeretett láger ízt és az izgalmas komlójegyeket” – indokolta a választást Szabó Dalma, a Soproni márkamenedzsere. „Szoros volt a verseny a három legjobb között! A győztes sör, amely Cserjés László remeke, minden olyan elvárásnak megfelelt, amit megfogalmaztunk a versenykiírásban.”

Néhány évvel ezelőtt lelkes sörfogyasztóból otthoni sörfőzővé váltam, miután egy barátommal közösen főztünk egy IPA-t és nagyszerűen sikerült. Vannak kedvenc receptjeim, ezeket folyamatosan főzőm a családom és barátaim nagy örömére. Ugyanakkor gyakran kísérletezem is. Legnagyobb rajongóm az édesanyám, ő szeretett bele először az általam készített sörökbe, és bíztatott a folytatásra” – árulta el Cserjés László, a Második Soproni Sörverseny győztese. „Éreztem, hogy jól sikerült a hopláger, sokat kísérleteztem a megfelelő hidegkomlózással, fajtákkal és mennyiségekkel. Nagyon örülök a győzelemnek, hiszen tényleg egyedülálló kezdeményezés ez, ahol egy sörgyár, egy otthoni sörfőző és egy kisüzem dolgozik együtt” – tette hozzá.

A szakmai zsűriben Bajkai Tibor, az Elsősör egyesület elnöke, Balogh Barbara, a HEINEKEN Hungária marketing igazgatója, Geert Swaanenburg, a HEINEKEN Hungária vezérigazgatója, Lados Péter, a Yeast Side Brewery tulajdonosa, Rebák Tibor sörfőző, a BPBW Budapest Beer Week főszervezője és Dealbreaker alapítója, Stubna Ágoston, az Első Soproni sörverseny győztese és Wossala Rozina műsorvezető, étteremtulajdonos ítélte meg a legjobb hoplágereket.

Az új Soproni Óvatos Duhaj Hopláger az év utolsó harmadában kerül majd piacra, a recepten a győztes Cserjés László, a Soproni Sörgyár sörfőzőmestere és a Krois sörfőzde közösen fog dolgozni.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Az izlandi sörnapot sörös receptekkel ünnepeljük

Az izlandi sörnapot sörös receptekkel ünnepeljük

A sör egy gazdag, földes ízt ad a levesnek vagy a pörköltnek, olyan, mintha órákig főztük volna. A sör édeskés, diós íze mélységet tud adni a desszertek ízének. Attól pedig egyáltalán nem kell félni, hogy részegek leszünk, hiszen az alkohol főzés közben teljesen elpárolog.

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?