Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Sulimenza a világ minden tájáról – így ebédelnek külföldön a nebulók

2019. September 3.

Milyen emlékeket őriztek az iskolai menzáról? Szépeket? Kevésbé szépeket? Egy biztos: aki volt olyan „szerencsés”, hogy éveken át ott költötte el az ebédjét – különösen a 2000-es évek előtt, amikor egészségesebb és változatosabb ételek is felkerültek a menütáblára – valószínűleg emlékszik pár „kevésbé sikerült” fogásra. Az iskolai ebéd azonban lehet finom, érdekes és egészséges, az alábbi ételeket mi is szívesen megkóstolnánk. 

 

1. Izrael

Kezdjük rögtön egy házilag összeállított dobozzal: ilyen is lehet az otthonról vitt ebéd! Joghurt müzlivel, avokádó- és paradicsomsaláta, puha kenyér, kaliforniai paprika és csicseriborsós saláta. Jól néz ki, ugye?

 

2. Panama

Egyszerű, de laktató iskolai ebéd Panama városából: a chili con carne mellé rizst, tortillacsipszet és kétféle mártogatóst tálaltak.

 

3. Svédország

A skandináv országok híresek arról, hogy friss, szezonális hozzávalókból főznek, ez igaz az iskolai ebédekre is. A képen főtt tőkehalat láthatunk krémes, tojásos mártással, babbal, kukoricával és sült mini burgonyával.

 

4. India

Szintén egy otthonról vitt iskolai ebéd, amely fehér rizsből, dahlból és uttapamból áll. Utóbbi egy pitaféleség, rizsből és mungóbabból készül. Desszertnek pedig friss papaya egészíti ki a menüt.

 

5. Japán

A legtöbben, ha japán iskolai ebédről hallanak, akkor a cuki formájú ételekkel megrakott bento dobozokra gondolnak, pont olyanokra, mint amilyen a fenti képen is látható. Sokkal jellemzőbb viszont a következő menü, ehhez hasonlók vásárolhatók az iskolai menzán. A fotón szereplő ebéd rizsből, algasalátából, sült halból, levesből és tejből áll, a desszert pedig zselé.

 

6. Oroszország

Halleves, sült hal, rizs, barna kenyér és édes szörp alkotja ezt a tipikusnak nevezhető orosz menzamenüt.

 

7. Franciaország

A francia iskolák menzáit évek óta követendő példának tekintik sok országban. Ez a kiegyensúlyozott menü például friss római salátából, bagettből, tojásos-sonkás céklasalátából áll, a főétel főtt hús, egy adag lencse és zöldségek.

 

8. Nigéria

Ennek az otthonról vitt nigériai ebédnek láttán összeszaladhat a nyál a szánkban… Sült borjúhús és zöldségek, pirított főzőbanánnal körítve.

 

9. Finnország

Egy könnyű, fehér húsú halból készült saláta kaliforniai paprikával, burgonyával, friss salátalevelekkel és magos zsemlével alkotja ezt a ránézésre is finom finn ebédet.

 

Forrás: the kitchn

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!