Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

5+1 ok, amiért hasznos a koffein – itt a tudomány álláspontja

2020. May 8.

Fogyaszthatjuk energiaitalban, kávéban, teában vagy épp az egyre népszerűbb energy coffee formájában, sokunknak nem indulhat be a nap koffein nélkül. Évezredek óta ismeretes, hogy ébren tartó hatása van, de kevesen tudják, hogy nem csak ebben segíthetnek a koffeintartalmú italok. Lássuk, milyen ismert és kevésbé köztudott pozitív hatásokat tulajdonít a koffeinnek a tudomány!

1.A koffeinfogyasztás fokozza az agyműködést

A koffein agykéregre gyakorolt hatása következtében javítja a gondolkodást, a szellemi funkciókat, a képzettársítást. Emellett blokkolja az agyban az adenozin nevű anyag hatását, amely csökkenti az agyi aktivitást és éberséget, így ennek blokkolásával éri el a koffein az élénkítő hatást.

2.Javítja a fizikai állóképességet

A koffeintartalmú italok, legyen az kávé, energiaital, dobozos jegeskávé vagy tea, megnövelik a vérben az adrenalinszintet, így az izmok felkészülnek a terhelésre, kitágulnak az erek, fokozódik a szívműködés, intenzívebbé válik az agyműködés.

3.Segíthet fogyni

Alkalmi fogyasztás esetén 5-25 százalékkal fokozza az anyagcserét. A koffein szinte mindegyik zsírégető hatású táplálékkiegészítőben megtalálható. Fokozza a test hőtermelését, ezzel együtt az energiafelhasználás is növekszik.

4.Csökkenti a depresszió kialakulásának kockázatát

A JAMA Internal Medicine orvosi folyóirat kutatása 50 ezer nőt vizsgált meg, és arra jutott, hogy már heti 120 mg koffein bevitele 15 százalékkal csökkenti a depresszió kialakulásának esélyét. A napi 240-360 mg koffeint ital formájában fogyasztóknál ez az érték elérte a 20 százalékot is.

5.A koffeintartalmú italok bevethetőek fájdalom ellen

A koffein felerősíti a fájdalomcsillapítók hatását, vagyis sokkal kisebb gyógyszer adagra van szükség ugyanazon hatás eléréséhez.

+1.A koffein használható asztma ellen

A koffein tágítja a tüdőben lévő hörgőket. A koffeintartalmú italok hosszú távú fogyasztása megelőzheti az asztma klinikai megjelenését. A koffein lebomlásakor ugyanis teofillin is képződik (mint melléktermék), ami egy gyakori asztmaellenes gyógyszer hatóanyaga. Így akár egy kis csésze kávé vagy egy adag magas koffeintartalmú ital is növelheti a tüdő működését, de nem helyettesítheti a gyógyszert, és a túladagolás ez esetben is kerülendő.

Koffeinfogyasztás: egyszerre a 200 mg mennyiséget ne lépjük túl!

„A koffeinnek számos pozitív hatása van, de azért figyeljünk a koffeinfogyasztás mértékére, a napi bevitelre. A kávébab mellett több mint 60 különféle növény, például a kakaóbab, a tea, a kóladió tartalmaz koffeint vagy annak szerkezetéhez, hatásához hasonló hatóanyagot (pl. teobromint). Ahogy az EFSA (European Food Safety Authority) több mint 66000 emberen végzett átfogó klinikai vizsgálata megállapította, napi 400 mg összfogyasztásban nincs még kockázat egy egészséges felnőtt esetében. Ez megfelel napi 4-5 kávéban, cappuccinóban vagy egy 250 ml-es energiaitalban található mennyiségnek. Ügyeljünk rá, hogy egyszerre a 200 mg mennyiséget ne lépjük túl, és legalább 2 óra teljen el két ital fogyasztása között” – mondta el Kovács Judit dietetikus.

Forrás: Drive Me Baby

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!