Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Kopi Luwak, a világ legdrágább kávéja

2019. October 21.

Ezúttal nem az egyik dizájnos kávézólánc valamelyik felturbózott kávécsodájára gondolunk, pedig szó se róla, a karamellás, sütőtökös vagy vaníliás finomságokért is meglehetősen sokat elkérnek. „A világ legdrágább kávéja” cím a Kopi Luwak nevű kávét illeti, amelyből egy csésze 80 dollárt, azaz úgy 24 ezer forintot kóstál.

Az igazán meghökkentő azonban nem is a meglehetősen borsos ár, hanem az, hogy ez a rendkívül exkluzív luxuskávé (szó szerint) egy macskaféléből származik. Na jó, igazából nem egy közönséges macska lesz a sztori főszereplője, hanem a kissé ritkább és egzotikusabb cibetmacska. Erre utal az ital neve is, a kopi kávét jelent, a luwak pedig a cibetmacska szumátrai elnevezése.

Fotó: 123 RF

Ne kerülgessük tovább – jó macska módjára – a forró kávét, mondjuk ki: A Kopi Luwakot a cibetmacska ürülékéből nyerik ki. Olyan kávészemekből készül, amelyeket részben már megemésztett egy ilyen macsek, a szemeket pedig az állat székletéből „halásszák ki”. Nem csoda, hogy ennyibe kerül, hiszen mindez egyáltalán nem tűnik a legkellemesebb munkakörnek.

Arra a kérdésre, hogy ugyan miért is inná meg valaki ezt az italt, a különlegesen selymes állagot és a finom pézsmaillatot szokták megemlíteni. És persze sokan csak azért vásárolják meg, mert ennyire drága, és fogyasztásával a saját gazdagságukat fitogtathatják.

Fotó: 123 RF

Ha sem a csillagászati ára, sem pedig a nem túl étvágygerjesztő eredete nem tántorítana el valakit a kávéfajta kipróbálásától, akkor megemlítünk még egy apróságot. Nem meglepő módon a kávé előállításával nagyon jól lehet keresni. Az összes ilyen fajta kávéról azt állítják, hogy a vad cibetmacska székletéből nyerték ki – ami csak és kizárólag a legjobb minőségű kávészemeket fogyasztotta –, elterjedt a macska zárt körülmények közötti, nagyüzemi tartása. És ez nem csupán kegyetlen körülményeket jelent az állatok számára, hanem a velük megetetett kávé minősége is erősen megkérdőjelezhető.

Forrás: mashed

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!