Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Tényleg álmosító hatású a pulykahús?

2019. August 22.

Úgy érzed, hogy leragad a szemed egy bőséges pulykaebéd után, pedig aludtál eleget éjszaka? Nem véletlen a kellemes álmosság, és nem is az előző napi alvás mennyiségében kell keresni az okot. A triptofán nevű aminosav lehet a ludas, amely álmosító hatású, és persze bőven található belőle a pulykahúsban. 

A triptofán a szerotonin nevű hormon egyik alapeleme, ez felelős az alvásunk szabályozásáért, így már érthető, hogy miért is leszünk álmosak a pulykaebéd után. A dolog azonban nem ennyire egyszerű! Nem csupán a pulyka tartalmaz triptofánt, sok-sok egyéb élelmiszerben is fellelhető, például másféle húsokban, a csokoládéban, a tejtermékekben és a tojásban. A cheddar sajt például jóval többet tartalmaz a pulykahúsnál, viszont egyáltalán nem a mennyiség határozza meg az álmosság mértékét. Akkor hogy is van ez? 

A triptofános pulyka elfogyasztása önmagában nem álmosítana, mert szervezetünk a többi, gyakrabban előforduló aminosavval együtt dolgozza fel. Ha azonban szénhidrátot is fogyasztunk mellé, akkor már érdekesebb folyamatok zajlanak le a szervezetünkben. A szénhidrátokban, keményítőkben gazdag köretek, illetve az étkezés lezárásaként fogyasztott édes desszertek megemelik az inzulintermelést, az inzulin pedig felszívja a pulykában található aminosavak egy részét. De nem a triptofánt! Tehát ilyenkor a triptofánnak nagyobb az esélye, hogy elérje az agyunkat, ott szerotonint termeljen, mi pedig ebéd után kellemesen elálmosodjunk.

Bizonyos mértékben a tiszta fehérjefogyasztás is álmosít, hiszen ha jól belakmározunk fehérjékből és zsírokból, az emésztéshez szükséges vér az agyunkból és az izmainkból a gyomrunkba áramlik. A vérnyomásunk és a pulzusunk lejjebb megy evés után, a nyáltermelés és gyomorműködés pedig intenzívebbé válik. Ráadásul ha alkoholt is fogyasztunk étkezés mellé, az az idegrendszerünk működését is lelassítja, azaz még inkább álmosnak fogjuk érezni magunkat. 

 

Forrás: mashed

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Pulykahússal az életmódváltásért?

Pulykahússal az életmódváltásért?

Az újév után néhány héttel még kitartanak a fogadalmak, és sokan igyekeznek egészségesebb életmódot folytatni. Az egyik legfontosabb változás általában a táplálkozás: cukros, lisztes, zsíros ételek helyett gyakrabban kerül sovány hús és zöldség a tányérra. Dosso Gabi, a Gallicoop háziasszonya kiemelte: a pulykahús az egyik legjobb választás az egészséges étkezéshez.
A nagy pulyka-vita: frisset vagy fagyasztottat?

A nagy pulyka-vita: frisset vagy fagyasztottat?

Messze még az amerikaiak nagy ünnepe, de már most érdemes tisztába rakni ezt a kérdést

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!