Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

Pulykahússal az életmódváltásért?

Az újév után néhány héttel még kitartanak a fogadalmak, és sokan igyekeznek egészségesebb életmódot folytatni. Az egyik legfontosabb változás általában a táplálkozás: cukros, lisztes, zsíros ételek helyett gyakrabban kerül sovány hús és zöldség a tányérra. Dosso Gabi, a Gallicoop háziasszonya kiemelte: a pulykahús az egyik legjobb választás az egészséges étkezéshez.
2018. január 23.

A pulykahús csak jót tesz a szervezettel

Sok kutatás igazolta, hogy ha a vörös húsok (a sertés és a marhahús) helyett a fehérnek nevezett húsokat (szárnyasok, halak) választjuk, azzal több fehérjét és kevesebb zsírt viszünk be a szervezetbe. Az elnevezések nem teljesen pontosak, hiszen például a pulykának is van vörös és fehér húsú része, ám mindkettő fogyasztása javasolt. A vörös húsú comb sok ásványi anyagot tartalmaz, amíg a tipikusan fehér pulykamell elképesztően gazdag fehérjében, ami elengedhetetlenül fontos az izmok építésében. A pulykamellben bőséggel találunk többszörösen telítetlen zsírsavakat, amelyek például a szív és az erek épségében játszanak fontos szerepet. Egyedül a bőr zsíros – az pedig könnyen lefejthető.

Sokféleképpen elkészíthető

Aki próbált már egészségtudatosan étkezni, tudja, hogy a legjobb, ha saját maga főz. Mivel azonban ki kell hagynia több megszokott élelmiszert, egy idő után elfogynak az ebédötletek. Ha pulykahúst veszünk, eggyel kevesebb a gond, hiszen könnyen és sokféleképpen elkészíthető. Főzve, sütve is remek, kedvező jegyeit nem veszíti el, többféle fűszerezést enged, így változatos formában kerülhet az asztalra. Sütés során a pulykahús sok vizet veszít, ezért tápanyag-tartalma koncentrálódik. Sűrűbbé, ízletesebbé válik.

Ügyeljünk az ellenőrzött minőségre!

A rossz tartási vagy táplálási körülmények mind tönkretehetik a pulykahús jó tulajdonságait, így az elkészült étel teljesen ízetlenné is válhat. Ezért érdemes olyan forrásból beszerezni a húst, amely ellenőrizhetően jó minőséget kínál. A Gallicoop pulykamellfiléje Magyar Baromfi Védjeggyel (fenntarthatósági tanúsítvánnyal) ellátott, megbízható termék. A védjegyes termékek szigorú minőségellenőrzésen esnek át, ezért biztosak lehetünk benne, hogy ezek az áruk biztonságosak: útjuk nyomon követhető a tojástól a polcig – mondja Dosso Gabi. A tanúsítvány emellett szavatolja, hogy a termékek kizárólag magyar farmokon, magyar takarmánnyal nevelt baromfiból készülnek, és nem tartalmaznak egészségünkre ártalmas anyagokat.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Ez a konfitált pulyka, ez valami csoda!

Ez a konfitált pulyka, ez valami csoda!

Megtaláltam az igazit! Mikor már azt hittem, örökre kiszerettem a pulykából, mert olyan könnyen kiszárad, és egy gyakorlatilag ízetlen hús, akkor jött ez. Sőt, EZ. A konfitált pulykacomb.
Kolbászos-kukoricakenyeres töltött pulykatekercs

Kolbászos-kukoricakenyeres töltött pulykatekercs

Már nincs hálaadás, de attól még ér pulykát enni.

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!