Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Újévi fogadalom, avagy újra fogyózzunk?

2020. January 28.

Lehetséges-e, hogy a következő karácsonykor már bátran mondjunk ellent a hizlaló és egészségtelen fogásoknak? Kaszás Klaudia, a Mixit táplálkozási tanácsadója szerint nem érdemes az ünnepi finomságok örömét megvonni magunktól. A titok inkább az életmódváltásban rejlik.

 

Téves gondolat, hogy az ünnepi étkezések a diéta végét jelentik. Ne legyünk túl kíméletlenek magunkkal szemben, hiszen ha karácsonykor felszaladt pár kiló plusz, az még nem a világ vége. Az új esztendőben azonban legyen a kulcs a mértékletesség! Ha még ennél is jobban szeretnénk odafigyelni, akkor sem kell megvonnunk magunktól a legjobb falatokat. A süteményeknél a teljes kiőrlésű liszt és a stevia, a húsos ételeknél pedig a minél kevesebb zsírt tartalmazó hús a megoldás, ha nem szeretnénk további kilókkal gyarapodni.

A legjobb, amit tehetünk, ha kipihenjük a decemberi időszakot, és csak utána vágunk bele a diétába – vallja Klaudia. Fontos, hogy tisztában legyünk a céllal. Ha az ide vezető útban nem vagyunk biztosak, egy táplálkozási tanácsadó vagy edző iránymutatása a segítségünkre lehet. Teljesen más stratégiát igényel ugyanis egy 20, illetve egy 5 kg-os fogyási terv. Mindkét esetben fontos beiktatni a testmozgást, de tartsuk szem előtt, hogy a fogyás mindössze 20%-a múlik az edzésen. 

A hosszú távú fogyás sikerének titka az életmódváltás. Könnyebb elkezdeni – és folytatni még inkább –, ha száműzünk a háztartásból minden olyan élelmiszert, amely letéríthetne bennünket a helyes útról. A kamránkat töltsük fel egészséges ételekkel – Klaudia szerint az új étrendünkbe különösen jól beilleszthetők a Mixit kínálatában elérhető cukormentes müzlik. 

Az egészséges, cukormentes étkezés mellett sokat segíthet a sportolás is. Ne feledjük, sportolás előtt, alatt és után a legfontosabb a folyadék pótlása. A Mixit táplálkozási tanácsadója külön kihangsúlyozza, hogy folyadék alatt semmiképpen se a cukros vagy szénsavas üdítőket értsük, hanem a vizet. A folyadékpótlás után jön az ásványianyag-bevitel (ide tartozik többek között a só), végül pedig fehérjéket és a szénhidrátokat fogyasszunk. Az étkezés előtt feltétlenül hagyjunk időt szervezetünknek a regenerálódásra, ez kb. 20-30 percet jelent. 

Kaszás Klaudia azt javasolja, hogy minél hamarabb kezdjük el kialakítani az új életmódunkat, és ha szükséges, kérjünk tanácsot egy táplálkozási tanácsadótól vagy edzőtől. Ha elkötelezettek vagyunk, a siker garantált. 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Betartható újévi ígéretek az egészségünkért

Betartható újévi ígéretek az egészségünkért

Érdemes elolvasni Gökler Kriszti tanácsait!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!