Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: Alakorvoslás Program

Életmódváltás 2020-ban: az orvos tippjei az újévi fogadalmak betartásához

2020. January 3.

Mindannyian átéltük már azt a tipikus esetet, amikor év eleji elhatározásunk rövid időn belül dugába dől. Fogadalmaink legtöbbször fogyással, életmódváltással kapcsolatosak. Dr. Farkas Kitti elárulja, hogyan állítsuk fel és tartsuk be terveinket, hogy egészségesen és szenvedés nélkül lépjünk végre a siker útjára.

Ne legyen túl általános!

Az egyik legtipikusabb hiba egy fogadalom esetében, ha az nem eléggé konkrét. Az, hogy „egészségesebben fogok élni” vagy „végre lefogyok”, valójában semmit nem mond, így nem is vehető komolyan. Nem ad keretet és szabályokat már a váltás elkezdéséhez sem, nemhogy a folytatáshoz. Dr. Farkas Kitti tanácsa, hogy tervszerűen fogalmazzuk meg, mit szeretnénk tenni – és ezzel elérni –, így komolyan tudjuk venni a fogadalmunkat: „Például, ha azt mondjuk, „szeretnénk leadni 8 kg-ot”, az még csak egy cél, egy álom. De, ha azt mondjuk, hogy „napi háromszor fogok enni, a legtartalmasabb az ebédem lesz, reggel és este pedig sok fehérjét és kevés szénhidrátot eszem, így fogok leadni 8 kg-ot”, akkor egy sikeres tervünk lesz, amelynek megvalósításával elérjük az álmunkat.”

Legyen betartható!

Ha elkezdünk edzésre járni, cserébe azonban még többet eszünk, nem váltunk életmódot. Ahogy attól sem, ha egyoldalú étkezést folytatunk hónapokon át. Ha csodabogyókat szedünk be, amelyekről nem tudjuk, mit tesznek a testünkkel, szintén nem egy új életmód kezdete. A sanyargatás és a tápanyaghiányos (pl. szénhidrátmentes) diéta pedig több kárt okoz, mint gondolnánk.

Az a legjobb, ha olyan módszert választunk, ami az élethez közeli, a testünknek természetes. A fogyáshoz nem extrémitásra, különleges módszerek felfedezésére vagy „forradalmi újdonságra” van szükség, hanem élettani ismeretekre. Az emberi test reagál arra, amit teszünk. Ha tudjuk, mit kell ennünk ahhoz, hogy úgy reagáljon, ahogy szeretnénk, akkor a saját kezünkben lesz a megoldás, és mi fogjuk megváltoztatni azt, ami valahol egyszer kisiklott.

Úgy tudjuk elkerülni a fogyási kudarcot, ha a testünk élettani működésére alapozva egy természetes, normális ételeket tartalmazó diétát követünk. Így zsírból fogunk fogyni, nem leszünk éhesek és az eredményt nem csak elérjük, de tartósan meg is őrizzük. Mindezt úgy, hogy nem küldjük magunkat kényszerszabadságra az élettől, hanem továbbra is a családunkkal, barátainkkal és kollégáinkkal étkezünk és finomakat eszünk.

Az életmódváltás fogyókúrával kezdődik!

Nincs életmódváltás fogyókúra nélkül, de hosszú távon ne ismétlődő fogyókúrákban, hanem teljes változtatásban gondolkodjunk, amelybe időnként belefér egy-egy tudatos kilengés is a születésnapok, a karácsony és más ünnepek alkalmával.

„Orvosként az az álláspontom, hogy az elhízáshoz vezető folyamat a normálistól való eltérést jelenti, a fogyókúra épp azt szolgálja, hogy helyreállítsuk az anyagcserénk normál működését. Tulajdonképpen a testünk tápanyagfelvételének és -leadásának a rendszerét, amelyet egészségtelen táplálkozással és életmóddal, valamint helytelen diétás módszerekkel rontottunk el hosszú idő alatt. Ha úgy döntünk, nem megyünk tovább a hízás útján, hanem lefogyunk, akkor egy erőteljes kormánymozdulatra van szükség. Egy minimum 2, maximum 6 hetes időszakra, amikor szigorú diétát tartva meggyógyítjuk az anyagcserénket, és megszabadítjuk a testünk a korábbi túlevések, illetve a sikertelen fogyókúrák nyomaitól. Átállítjuk hízásról fogyásra” – magyarázza Dr. Farkas Kitti.

Ezt követően haladhatunk tovább egy könnyebb diétával az úton, és menet közben el is fogjuk felejteni azt, hogy diétázunk. Az életünk része lesz a kiegyensúlyozott, természetes és hétköznapi étkezés, amelynek keretét a fogyási célunk elérése után is tartani szeretnénk. Egyszerűen azért, mert már nem szeretnénk másképp táplálkozni, így érezzük jól magunkat. De akkor már többet eszünk, mégis tartani fogjuk a súlyunk. Ezt nevezem én valódi életmódváltásnak, amikor új életvitelt érünk el, amellyel csinosabbak, energikusabbak és egészségesebbek leszünk.

Ne álljunk meg!

Talán még az eddigi háromnál is fontosabb szabály, hogy ne csak a kezdéshez legyen tervünk, hanem az egész útra, amely a célig vezet. Tudnunk kell, hogy a fogyás – és a hízás – nem egyenes vonal. A testünk nem programozható robotként működik. Van, amikor gyorsabban megy a fogyás, és előfordul, hogy megtorpan. Az újévi elhatározás mindig nagyon erős: kipihenten, feltöltődve, a sok evés után könnyűnek érezzük a váltást. De elkezdődik a munka, a stressz, a mindennapok nehézsége, és fontos lenne elérni a célunkat. Már csak azért is, mert ha a túlsúlytól megszabadulunk, egészségesebbek, fittebbek, energikusabbak leszünk, és jobban érezzük majd magunkat.

„A cél az, hogy az új, fittebb mindennapjaink menete természetessé és automatikussá váljon számunkra. Ez pedig csak akkor lehetséges, ha nem okoz nekünk rendszeres szenvedést, önkínzást” – fogalmaz Dr. Farkas Kitti.

Olyan utat válasszunk, olyan életmódváltó programot, amely segít abban, hogy megértsük, mi zajlik a testünkben, amikor átállítjuk hízásról fogyásra, vagy mi történik, amikor éppen nehezebb, miért lassul le a fogyás üteme, illetve mit tehetünk, hogy ismét meginduljon. Ha tudjuk, mi zajlik a testünkben, tudjuk irányítani és úgy irányíthatjuk, ahogy nekünk jó, így leszünk sikeresek a fogyásban.

Legyen okos a módszerünk!

A terv felállításakor ne essünk abba a hibába, hogy csábító csodadiétákat próbálunk ki, amelyek minden erőfeszítés nélküli, gyors eredményeket ígérnek. Ezek ugyanis csalókák, helytelen módszerek, és a sikertelenségük miatt elveszíthetjük minden motivációnkat – sőt, akár súlyos egészségkárosító hatásukat is megszenvedhetjük. Azt a szakmailag alátámasztott módszert találjuk meg, amely kiegyensúlyozott, a saját életünkben kivitelezhető, fegyelmet és néha kitartást igénylő, de betartható koncepció, amit hosszú távon követni tudunk.

Tegyünk olyan újévi fogadalmat, amely nem csupán egy évre szól, hanem sokkal tovább is!

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Az orvos nem ajánlja a ketogén életmódot

Az orvos nem ajánlja a ketogén életmódot

4+1 káros változás, ha hosszabb ideig élsz ezen az étrenden
Ismerd meg a fogyás élettanát: az inzulinérzékenység javítható

Ismerd meg a fogyás élettanát: az inzulinérzékenység javítható

November a cukorbetegség hónapja: tudj meg többet az elhízás és a vércukorszint kapcsolatáról.
Hogyan válasszunk diétát? – 5 tipp az orvostól

Hogyan válasszunk diétát? – 5 tipp az orvostól

Október 11. az elhízás elleni küzdelem világnapja

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!