Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Hirtelen álmosság tört rád? Lehet, hogy az alábbi ételek a ludasak

2019. July 10.

Altató, nyugtató hatást nem csupán piruláktól remélhetünk, egyes élelmiszerekben – természetes módon – ugyanúgy fellelhetők az ezt biztosító anyagok. Más ételek nehezen vagy nehezebben emészthetők meg, emiatt evés után szintén álmosságot érezhetünk. Ha tisztában vagyunk ezekkel a tulajdonságokkal, könnyen a javunkra fordíthatjuk: egy fontos tárgyalás előtt még véletlenül se fogyasszunk belőlük, ráérős délutánokon vagy lefekvés előtt viszont bátran dönthetünk mellettük. Persze csak akkor, ha egyébként is javasoltak a nap utolsó étkezésére.

 

Kenyér

A kenyér szénhidrátjai megemelik szervezetünk inzulinszintjét. Ennek hatására szerotonint felszabadító láncreakció indul be, ez az anyag nyugtató, alvást elősegítő hatással rendelkezik. Amikor visszaesik a vércukorszintünk, az energiaszintünk is megzuhan. Ezek a következmények különösen erősen érezhetők akkor, ha egyszerű szénhidrátokat tartalmazó fehér kenyeret fogyasztunk.

 

Tejcsoki

A csokinak szintén magas a szénhidrát- és cukortartalma, így a fent leírtak kedvenc édességünkre is vonatkoznak. Sőt súlyosabb hatással számolhatunk, ha cukorbetegek vagyunk (vagy épp kialakulóban van szervezetünkben a betegség). Jobb megoldás, ha tejcsoki helyett étcsokit választunk, hiszen a kakaónak alacsonyabb a cukortartalma, azaz kevesebb inzulint szabadít fel.

 

Mandula

A mandula tökéletes esti nassolnivaló, ugyanis több alvássegítő anyagot tartalmaz. Az egyik a triptofán, amely szerotonint szabadít fel, a másik pedig a magnézium, amelytől hosszabban és mélyebben tudunk aludni. Összességében könnyebben elalszunk, ellazulnak az izmaink, illetve jó eséllyel nem ébredünk fel idő előtt, ha mandulát rágcsálunk lefekvés előtt. A mennyiséget persze ne vigyük túlzásba, egy kis marék bőven elegendő. 

 

Tészta

A szokásos minta igaz a tésztafélékre is: szénhidrát, inzulin, triptofán, szerotonin és alvás. Emellett az elfogyasztott tésztaétel megemésztése energiaigényes folyamat, így egy bőséges étkezés önmagában is elálmosíthat.

 

Bor, de nem úgy…

A bor elálmosít, a folyamat azonban nem is olyan egyszerű. Az alkohol hatására a lélegzésben résztvevő izmaink ellazulnak, ezért kevesebb oxigénhez jutunk. Fontos tudni, hogy a túl sok alkohollal ellentétes hatást érünk el: nem lesz pihentető az alvásunk.

 

Banán

A mandulához hasonlóan sok-sok előnyös tulajdonsággal bír. Magas triptofántartalma miatt könnyen elalszunk tőle, a magnézium és a kálium pedig segíti az izmainkat az ellazulásban. 

 

Meggy

A meggy egyike azon kevés ételeknek, amelyek melatonint tartalmaznak. Melatonint alvás előtt termel az agyunk, azaz egy marék meggyel könnyen megtámogathatjuk a pihenésünk.

 

Cukor

A cukorfogyasztás jelentős energialöketet biztosít, ám csak rövid időre. Ezt követően agyunk már nem képes megfelelő mennyiségű orexint termelni, pedig ez az anyag felelős az éberségért. Ehhez kapcsolódik a vércukorszint gyors lezuhanása, amely szintén álmossághoz vezet. 

 

Forrás: mashed

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!