Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Stresszhelyzetben gyakori az érzelmi alapú evés – így legyünk úrrá rajta

2020. April 2.

A koronavírus alapjaiban alakította át az életünket. Hirtelen kellett alkalmazkodnunk a megváltozott körülményekhez, legyen az munka, magánélet és úgy egyáltalán a mindennapjaink megszervezése, ez pedig stresszel jár. Sajnos sokan az evésbe menekülnek, és akkor is rágcsálnak valamit, ha egyáltalán nem éhesek. Sőt még a falási rohamok sem ritkák ilyenkor. Ez pedig nemcsak az alakunknak árt, hanem rosszabb, kevésbé pihentető alváshoz, gyomorbántalmakhoz és az immunrendszer legyengüléséhez is vezethet. Szerencsére létezik több megoldás az érzelmi alapú (túl)evés leküzdésére. 

 

1. Hallgassunk a szervezetünk intő jeleire! 

Fontos, hogy különbséget tegyünk a fizikális és a mentális éhség között. Ez utóbbi például nem jár korgó gyomorral. Ha éhesnek érezzük magunkat, de nemrég ettünk – és egyéb fizikai jel sem támasztja alá a valódi éhséget –, érdemes megvizsgálni az érzelmeinket. Figyeljünk a négy alapérzelemre, a boldogságra, a szomorúságra, a félelemre és a dühre (haragra). Próbáljuk meghatározni, hogy az adott pillanatban melyik jellemez leginkább bennünket. Ha például dühöt érzünk, segíthet a fizikai aktivitás, ez lehet egy kis takarítás vagy egy gyors edzés. Szomorúságra pedig gyógyír a chat a barátokkal, vagy a házi kedvencünk megdögönyözése. 

 

2. Térképezzük fel a kapcsolatot érzelmeink és ételeink között! 

Emlékeztek még az étkezési naplóról szóló cikkünkre? A naplóba feljegyezhetjük azt is, hogy egy-egy „rohamétkezést”, hűtő feltépést milyen esemény előzött meg, azaz milyen lelkiállapotban voltunk, amikor az evésbe „menekültünk”. Ha megleljük a kritikus pontokat, változtatni is könnyebben tudunk majd. 

 

3. Legyen napirendünk! 

Hiába rúgta fel a vírus a napirendünket, egy újfajta rendszerre mindenképpen szükségünk lesz. Muszáj rendszeresen táplálkoznunk, hogy elejét vegyük a nassolásnak, hiszen az ingadozó vércukorszint hangulatunknak és evési szokásainknak sem kedvez. 

 

4. Ha eszünk, akkor kizárólag az evésre koncentráljunk! 

Azaz ne nézzünk közben tévét, ne netezzünk, olvasgassunk vagy dolgozzunk! Terítsünk meg, üljünk asztalhoz, élvezzük az ízeket! Ha így teszünk, nemcsak az étel esik majd jobban, hanem egyes tanulmányok szerint később is fogunk majd megéhezni. 

 

5. Ne bántsuk önmagunkat! 

Ha minden kötél szakad, és az evésbe menekülünk, felesleges az utólagos önostorozás. Igen, az a tálca süti vagy doboz fagyi már eltűnt, utálni nem kell emiatt magunkat. Inkább keressük meg az okokat: miért ettünk meg egy ekkora adagot? A jövőben pedig inkább törekedjünk egy-egy jutalométkezés bevezetésére, azaz ne spontán tömjünk magunkba minden finomságot, ami szembejön, hanem tudatosan készüljünk a jól megérdemelt csokitortánk vagy pizzaszeletünk elfogyasztására. 

 

Forrás: The Healthy 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!