Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Ezért jó, ha étkezési naplót vezetsz a karantén ideje alatt

2020. March 31.

A járvány keresztülhúzta sokak tavaszi terveit: egy időre bezárt számos konditerem, nehezebben jutunk szezonális friss zöldségekhez és gyümölcsökhöz – hiszen egyáltalán nem ajánlott a napi szintű bevásárlás –, és még a szabadtéri sportok esetén is ügyelnünk kell, hogy kerüljük a többi embert.

Persze a bajban leszünk csak igazán leleményesek: online aerobic a nappaliban, edzés az erkélyen, és szerencsére több házhoz szállítási lehetőség közül is válogathatunk (tapasztalataink szerint érdemes a kisebb cégek ajánlatai között böngészni), mégis tény, hogy a négy fal között nehezebb betartani a tavaszi diétás, fogyókúrás vagy éppen méregtelenítő terveket. Ha home office-ra álltunk át, szinte borítékolható a mozgásszegényebb életmód. És az is, hogy gyakrabban ránk fog törni a nassolási vágy, többet nyitogatjuk a hűtőszekrényt, vagy észrevétlenül megcsappan az olajos mag készletünk. A mi tippünk az étkezési napló, pontokba szedtük, hogy miért érdemes belefogni a vezetésébe.

1.Kétszer is meggondoljuk, hogy tényleg éhesek vagyunk-e

Szögezzük le az elején: a napló csak akkor működik, ha könyörtelenül őszinték vagyunk magunkkal, és minden apró falatozást gondosan felvezetünk. Ha így teszünk, hamar ki fog derülni, hogy vannak-e teljesen felesleges étkezéseink, például valóban indokolt volt-e reggeli és ebéd között a két nassolás, vagy csak unaloműzőként eszegettünk.

2.Feltárja a hibákat

Az előző pontból következik, hogy a napló vezetésével saját étkezi szokásainkat is jobban megismerjük. Pár nap alatt kiderül, hogy melyek a kritikus pontok: milyen egészségtelen élelmiszerek kerülnek rendszeresen a tányérunkra, netán vannak-e gondok az elfogyasztott ételek menyiségével. És még egy fontos dolog: a napló azt is megmutatja, hogy a nap mely szakában tör ránk leginkább az éhség. Ez azért hasznos, mert fel tudunk készülni rá, így elkerülhető a hűtőnk teljes kifosztása.

3.Minőség a mennyiség helyett

Gyorsan kiderülhet az is, hogy mennyire minőségi a táplálkozásunk: eszünk-e elég zöldséget, fehérjét, vagy minden eddigi igyekezetünk ellenére még mindig a szénhidrátok vannak-e túlsúlyban. Ha ismerjük az arányokat, könnyebb módosítani a szokásainkon.

4.Rendszerességre buzdít

Szintén pár nap után jól látható, hogy normál időközönként eszünk-e, bőséges reggeli, tápláló ebéd és könnyű vacsora jellemzi-e a napunkat. Ha azt látjuk, hogy délután 3-ig két kávéval és egy csokival ütöttük el az éhségünket, majd este jól belakmároztunk a frissen főzött tésztából, ideje változtatni.

5.Számolni is könnyebb

Sok diétázó dönt úgy, hogy kalóriaszámolásba fog. Ha már úgyis vezetünk naplót, nem áll sokból a mennyiségek mellé felvezetni a kalóriákat (és esetleg a szénhidrátokat). Jó hír, hogy minderre több online portálon is van lehetőség, ezek használatával az értékek kikeresgetését és a számolgatást egyaránt megússzuk.

6.A folyadékot is felírhatjuk

Arra is jó egy napló, hogy lássuk, fogyasztunk-e elég folyadékot. A mennyiség mellett a minőség is nyomon követhető: tea, víz vagy inkább kóla kerül a poharunkba?

7.Ahogy a napi mozgásunk is feljegyezhető

Végül, de nem utolsósorban érdemes egy külön rubrikába felírni, hogy mozogtunk-e az adott napon, és ha igen, mit, illetve mennyit.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

10 tipp fogyókúrához – sztároktól

10 tipp fogyókúrához – sztároktól

Az A-listás celebeknek aztán érdemes mindig bombaformában lenni, ha nem akarnak dacolni a kellemetlen kommentekkel, és a pletykalapokkal.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!