Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Koccintsunk! De mivel? Ale vagy lager sörökkel? 1. rész

2020. June 6.

Az ale típusú söröket felsőerjesztésű eljárással készítik. A folyamat magasabb hőmérsékleten zajlik, és más élesztőfaj szükséges hozzá, mint a lager sörökhöz. Az ale söröknél az élesztő (ahogy a cukrot alkohollá alakítja) az erjesztőtartály tetején gyűlik össze, ezért nevezzük felsőerjesztésűnek. A lagereknél pedig a tartály alján zajlik le ugyanez, így kapták az alsóerjesztésű besorolást.

Az ale sörökre jellemző a malátás, édeskés íz, illetve elég gyakran érezhetünk gyümölcsös, fűszeres aromát, ha ilyen italokat kóstolunk. Az ale maga is csak egy összefoglaló név, rengeteg alfaja létezik, a keserű pale ale söröktől kezdve egészen rendkívül sötét színű stout sörökig.

Lássunk néhány konkrét példát, hogy milyen fajtáik vannak az ale söröknek!

Blond Ale: Valamennyi fajta közül ez rendelkezik a legvilágosabb színnel. Jól illik számos ételhez, hiszen nem túl kesernyés. Ízében mézes, gyümölcsös, fűszeres jegyeket fedezhetünk fel, alkoholtartalma pedig mérsékelt.

Pale Ale: Nevének jelentése „sápadt sör”, de ez csak akkor igaz rá, ha a jóval sötétebb porterekkel vagy a stout sörökkel vetjük össze. Színe leginkább világos bronzként írható le. A malátás, édeskés és keserű ízek egyensúlya miatt a pilseni jellegű lager sörökhöz szokott emberek számára ez lehet a „legismerősebb” ízű ale.

India Pale Ale: Ahogy az IPA rövidítés igen elterjedtté vált, úgy maga a sör is egyre népszerűbb lett: ma már nem csupán a kézműves főzdék, hanem a nagy sörgyártók is készítenek ilyen söröket. Jellemzője a markánsan keserű íz, színe valahol az arany és a borostyán között helyezkedik el.

Stout: A rendkívül sötét színű és áttetsző sörtípus ízében megjelenik a kávé és a pirított árpa, jó egyensúlyt képezve az ital malátás édességével.

Porter: A stout fekete elődje. Londonból származik, száraz, pirított és csokoládés ízjegyeket fedezhetünk fel benne.

Búzasör: Ennek a bajor sörspecialitásnak szintén sok változata létezik. Nagy mennyiségű búzát használnak fel a sörfőzés során, mely érezteti is ízét a sörön. A legkevésbé keserű ale típusú sör.

Hogyan szolgáljuk fel?

Komplexebb ízviláguk miatt ezeket a söröket magasabb hőmérsékleten szolgáljuk fel. Tárolásukra pedig a pincehőmérséklet ajánlott. Ideális esetben nem korsóba töltjük, hanem felül kiszélesedő szájú pohárba (búzasörös pohárral minden bizonnyal már találkoztunk). Ha üvegből töltjük ki, az ital a pohár belső oldalára folyjon, miközben a poharat 45 fokos szögben tartjuk. Ahogy a pohár telik meg, úgy állítsuk egyre inkább függőleges helyzetbe.

Milyen ételekhez passzolnak?

Sokféleségük révén szinte minden ételhez párosítható ale sör. A legkesernyésebb, legmagasabb alkoholtartalmúakat viszont javasolt önmagukban fogyasztani. A Bond és Pale fajták egyaránt passzolnak a grillezett ételekhez, a tésztás fogásokhoz vagy az erősen fűszeres ételekhez. A búzasörök hasonlóan sokoldalúak, illenek a németes sült kolbászok, olaszos frittáták és szinte bármilyen sajt mellé. Egy sötét stoutot pedig akár egy extrán csokis desszert mellé is elkortyolhatunk.

Cikkünket a lager sörökkel folytatjuk.

Forrás: The Spruce Eats

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!