Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

8 dolog, amit idáig nem tudtál a pizzáról

2019. September 14.

Szinte mindannyian szeretjük a pizzát – van, aki az extra vékony, ropogós tésztára esküszik, és van, aki a vastagabb, puhább fajtájút, netán a töltött szélűt favorizálja. Ezúttal nem a pizza történetéről vagy fajtáiról fog szó esni, hanem néhány igazán meghökkentő tényt osztunk meg veletek. Jöjjenek a furcsa sztorik! 

 

Fegyver is lehet

Nem csupán a magas kalóriatartalma miatt lehet „veszélyes” egy pizza… Egy nap Floridában, Miramar városában fegyveres rablók támadtak meg egy pizzafutárt, aki jobb híján a nála lévő forró, pepperonis pizzát vágta hozzá támadóihoz, majd gyorsan elmenekült. Bár egy lövés eldördült, a pizzafutárnak végül szerencsére nem esett baja. A három bűnöző viszont nem úszta meg némi égési sérüléssel, rögtön elfogták őket a rendőrök. 

 

A Hawaii pizza Kanadából származik

Valahogy sejtettük, hogy nem olyan egyértelmű a dolog; Kanada, Görögország és Hawaii is szerepet játszott a világ legellentmondásosabb pizzájának feltalálásában… Sam Panopoulos görög származású kanadai polgár 1962-ben gondolt egy nagyot, és pizzériájában furcsa kísérletezésbe kezdett. Fogott egy ananászkonzervet, a karikákat a pizzára dobta, majd a tészta így került a kemencébe. A többi már történelem… 

 

A NASA 3D nyomtatója 5 perc alatt készít el egy pizzát

Az amerikai űrhivatal számtalan elképesztő tettet hajtott már végre. Embereket küldtek a Holdra, űrszondákat indítottak a Naprendszer határán túlra, és ha mindez nem lenne elég, készítettek egy 3D nyomtatót is, amely a megfelelő nyersanyagok betöltése után bármilyen formájú pizza elkészítésére képes. 

 

Létezik pizzaolimpia is

Olyan „sportágakban” mérkőznek meg az atléták, mint a szabadstílusú tésztadobálás, a leggyorsabb pizzásdoboz-hajtogatás vagy a pizzatészta minél nagyobbra nyújtása. A nyertesek a dicsőségen túl pénzdíjat is bezsebelhetnek. 

 

A világ legnagyobb pizzája gluténmentes volt

A 2012 decemberében napvilágot látott 1300 négyzetméteres pizza 9 tonna gluténmentes lisztből készült. Rómában sütötték, és az első római császár tiszteletére Ottavia pizzának nevezték el. 

 

A pizzafutár tulajdonképpen robotzsaru

2015 áprilisában egy férfi Amerikában, egy autópálya felüljárón öngyilkosságra készült. A kaliforniai autópálya-rendőrség lezárta az érintett útszakaszt, de nem mentek a férfi közelébe, ugyanis kés volt nála. Rendőrrobottal küldtek viszont neki egy telefont és egy pizzát, hangosbemondón pedig közölték vele, hogy csak abban az esetben kapja meg a pizzát, ha felveszi a telefont. Ezután sikerült lebeszélni az öngyilkosságról.

 

A Pizza Hut az űrbe is szállított már ki

2001-ben a Pizza Hut 1 millió dollárt fizetett az oroszoknak, hogy a nemzetközi űrállomásra szállítsák egy pizzájukat.

 

Az első házhoz szállított pizzát egy királynő kapta

Az Olasz Királyság első királynője, Margherita egy nápolyi látogatása során megemlítette, hogy rettenetesen unja a számára készített ételeket, és inkább valami jellegzetesen helyit fogyasztana. A legenda szerint a város leghíresebb pizzakészítője, Raffaele Esposito három pizzát sütött. Az egyik az olasz zászló színeit mintázta: zöld bazsalikommal, piros paradicsomos szósszal és fehér mozzarella sajttal készült. Ezt a fajta pizzát később Esposito a királynőről Margheritának nevezte el.

 

Forrás: mashed

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!