Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Pezsgő az ünnepekhez? Hiszen a pezsgő maga az ünnep!

2020. December 29.

A berögzült szokások nehezen változnak: a magyarok legtöbbje még mindig csak ünnepek alkalmával fogyaszt pezsgőt, van aki szinte csak szilveszterkor koccint. Szokolai Máté, a champagneshop.hu online kereskedés alapítója olyan pezsgőket ajánl, amik egy évre emlékezetesek lehetnek.

 

Szokolai Máté

 

Szokolai Máté ugyan egyike a legnagyobb hazai pezsgőrajongóknak, de megérti azokat is, akik ódzkodnak a habzó boroktól, gyöngyöző pezsgőktől. „20 évesen szilveszterkor volt szerencsém Dom Perignont kóstolni, és szégyenszemre kiköptem, nem ízlett. Az embernek a pezsgőhöz fel kell nőnie, be kell érnie” – vallja. A pezsgőkkel való ismerkedés számtalan tétel végigkóstolásával járt, hogy mára igazi szakemberként adhasson tanácsot. „Ünnepi ital a pezsgő, éppen ezért nem kizárólag ünnepi alkalmakkor fogyasztható: a jelenlegi szürke hétköznapokat is képesek feldobni az aranyló vagy éppen rózsaszínes buborékok, az illat- és ízélmény pedig a mennyországba emel.”

Pezsgőválasztáskor sokan bátortalanok: Menjek biztosra egy nagynevű márkával vagy válasszak a címke alapján? Egyáltalán van jó vagy rossz pezsgő választás? Kell-e szégyenkezniük az édes pezsgő rajongóinak a száraz hívők társaságában, és fordítva? Szokolai Máté azonban óva int mindenkit attól, hogy mások ízlésének rendelje alá saját választását. „Egy meggyőződéssel képviselt választás, egy őszintén adott ajándék többet ér, mint egy szakértő ajánlásának szolgalelkű elfogadása. Mindazonáltal, ha valaki egy évben csak egyszer fogyaszt pezsgőt, akkor merjen magával szemben nagyvonalú lenni, mindenki a maga pénztárcájához mérten, azt az egy alkalmat ne egy alacsony vagy közepes minőségű pezsgőre pazarolja.” Szokolai számára a palackban érlelt pezsgők előnyt élveznek a hétköznapi ünnepnapokon, a karácsonyi és újévi időszakban, így az alábbi kínálóba is ezekből választott.

Kezdjük egyből Magyarországgal, ahol a Kreinbacher pincészetnek köszönhetően ténylegesen világszínvonalú pezsgőket tudunk kóstolni. A Kreinbacher a szakemberek szerint immár évek óta a magas minőséget képviseli, és a kevésbé szakavatottaknak is jól érezhető különlegességet nyújt, ráadásul a többség számára is elérhető árakon. „Amit mindenképpen érdemes megkóstolni, és az ünnepek alatt szinte kötelező egyet a hűtőben tartani, az a Brut Classic, a játékos toastos jegyekkel, mégis szép gyümölcsökkel, igazi klasszikus Method Traditionelle” – javasolja Szokolai. A nők körében sokkal inkább a Rosé Brut talál majd kedvezőbb fogadtatásra, hiszen míg előbbi kifejezetten férfias ital, addig a Rosé komplexitása kifejezetten nőies, gyümölcsössége és fűszeressége okán buja és játékos. 

Hazai pincészetek közül az elmúlt években talán a Sauska fejlődött a leglátványosabban pezsgők terén. A Rosé Extra Dry nagy favorit tud lenni a családban, minden korosztály és minden résztvevő kedvencévé válhat. „Hogyha egy kis izgalomra vágyunk, akkor az évjáratos Furmint pezsgőjükre essen a választás.” Míg az előbbit hétköznap egy jó ebédhez is szívesen fogyasztjuk, addig az utóbbit már inkább egy esti családi beszélgetéshez érdemes kortyolni. Vagy egy kandalló mellett gondolkodni, olvasgatni lesz jó választás.

„Manufakturális pezsgő pincészetek közül szeretném kiemelni a Hernyák birtokot Etyekről, ők idén debütáltak palackos erjesztésű pezsgőikkel. Akik elsőre ilyen csodálatos dolgokat tudnak lerakni az asztalra, azok előtt őszintén le a kalappal. Ilyen kezdés után nagyon kíváncsian várom a folytatást.” A Chardonnay pezsgőjük pontosan azt a krémességet és lágyságot hozza, amit elvár tőle az ember, a Pinot Noirból készült tételük pedig a Blanc de Noirs magasiskoláját, a legszebb arcát mutatja. Nagyon gyümölcsös, mégis kellemesen fűszeres, csodálatos terroir jegyekkel, egy igazi kuriózum még a nemzetközi szegmensben is.

Ugorjunk egyet a mediterrán világba. Ha most, a jelenlegi helyzetben nem is tapasztalhatjuk a helyszínen, a zseniális italokon keresztül mégis elmerülhetünk az olasz élvezetekben. Máté egyik személyes ajánlata a Ferrari, ami Trento városából származik, és előbb létezett, mint a Ferrari autó, hiszen ők már 1902-ben megkezdték a működésüket. A Champagne és pezsgő világbajnokságon (CSWWC) az elmúlt 4 évben háromszor is megválasztották őket a világ legjobb pezsgő készítőjének. Jogosan! Az alaptételük, a Ferrari Maximum Blanc de Blancs Burt olyan tökéletes egyensúlyban van, és olyan friss, üde, ropogós gyümölcsös aromákkal kényezteti az embert, hogy reggel, délben, este is jó lenne meginni belőle egy pohárral. 

Utazzunk tovább Spanyolországba, ahol nagyon szép Cavak, azaz palackos erjesztésű pezsgők vannak elérhető áron. „Feltétlenül ki kell emelni a Raventos i Blanc házat, az egyik legjobbat! Igaz, ők hivatalosan nem Cava ház, de ha nem a megszokott pezsgőélményre vágyunk, hanem valami különlegességre, akkor mindenképpen ajánlott szemezgetni a szortimentjükből, hiszen szinte csak helyi szőlőfajtákkal dolgoznak, és természetesen a legmagasabb szinten bájolnak el minket.” 

Irány északnak, megérkezünk Champagne-ba. Ezt a területet senkinek sem kell bemutatni. Itt a belépő szint inkább már 10.000 forint feletti kategória. Innen két, itthon talán kevésbé ismert Champagne házat érdemes kiragadni a rengeteg jó közül, ők pedig a Charles Heidsieck és a Delamotte. Míg a Charles Heidsieck inkább a hagyományos vonalat viszi, szép élesztős jegyekkel és nagyon markáns ízvilággal, addig a Delamotte ház abszolút a frissességre, a fehér húsú gyümölcsökre, a sav és a terroir jegyekre helyezi a hangsúlyt. Igaz, más-más stílus, de a maga nemében mind a kettő Champagne ház összes tétele tökéletes. 

„Kóstoljatok finomabbnál finomabb pezsgőket, tételeket, akkor is, amikor nincs ünnep. Bátran merjetek kísérletezni. Egy jó baráti, családi vagy szerelmi beszélgetés remek kiegészítője, kísérője a hétköznapokban. Én mindig tartok egy üveg pezsgőt a hűtőben, legyen mit bontani, ha ünnep van. És kell-e nagyobb ok az ünneplésre, mint az, hogy van egy üveg pezsgő a hűtőben?”

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Nyomós okunk van arra, hogy minden nap pezsgőzzünk

Nyomós okunk van arra, hogy minden nap pezsgőzzünk

A kutatások szerint csökkentheti két idegrendszeri betegség kialakulásának esélyét

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!