Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Miért esznek olyan sokan savanyú káposztát és sertéshúst az új esztendő első napján?

2020. January 1.

A disznó szerencsét hoz. Pont. Mi pedig szeretjük ezeket az ártalmatlan babonákat, és rendre el is készítjük a jobbnál jobb sertéshúsos ételeket. De vajon mi ennek a népi babonának az alapja? 

 

Malacunk van! 

A malac miközben túrja a földet, előre halad. Nem is hinnénk, de ez az egyszerű művelet kettős jelentéssel bír: malacunk egyrészt kitúrja a szerencsénket, másrészt pedig haladási iránya megegyezik azzal, amit nekünk is követnünk kell az új évben – csak előre, pozitívan. Hasonló okból viszont egyáltalán nem szerencsés csirkét – kapirgálás közben hátrafelé halad – vagy oldalazva közlekedő rákféléket fogyasztani. Sőt halat sem, nehogy elússzon a szerencsénk. 

A malac további szerencsés tulajdonsága – legalábbis ebből a szempontból –, hogy igencsak zsíros, a zsír pedig a gazdagság szimbóluma. Végezetül pedig ne felejtsük el, hogy a kerek ételek is meghozhatják a szerencsét és a gazdagságot, hiszen a kerek forma a pénzérmékre emlékeztet. A malac pedig számos módon elkészítve kerekded, mondjuk kolbászként.  

 

Káposzta – de miért pont savanyú? 

Mert finom és egészséges. Rendben, ezt eddig is tudtuk, ahogy azt is, hogy remekül kiegészíti az ízletes malaclakomát. De hogy jön ehhez a babona? Habár a savanyú káposztát levelenként vagy gyalulva fogyasztjuk, a növény alapvetően kerek formája a fent leírt okokból ugyancsak hozzásegíthet minket ahhoz, hogy pénz álljon a házhoz. És azt is tegyük hozzá, hogy sok nemzeti bankjegy zöld, akár a káposzta. 

 

Forrás: Reader’s Digest

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Szerencsehozó ételek a világ körül

Szerencsehozó ételek a világ körül

A spanyol és török szokást szívesen átvennénk :)

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!