Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Tényleg belehalhatunk a túlzott csokievésbe?

2022. May 26.

Egy kiadós étkezés után gyakran érezzük úgy, hogy „na, most aztán tényleg halálra ettük magunkat”. De vajon valóban bele lehet halni abba, ha túl sokat eszünk? Mondjuk csokiból?

Sokan azért fogyasztanak el egyszerre sok csokit, mert így dolgozzák fel a stresszt vagy valamilyen traumát, de van persze olyan is, hogy egész egyszerűen túl finomnak és ellenállhatatlannak találjuk a kedvenc édességünket, és emiatt nem tudunk mértéket tartani. Lehet mindez halálos? Meglepő módon nem teljesen elképzelhetetlen.

Tipp: Miért nem olvad meg sütés közben a csokicsepp?

A csoki potenciális káros hatásai jól ismertek. Ezek közül a legjelentősebb az elhízás a sok kalória és cukor elfogyasztásának hatására. Az elhízás pedig további gondokat szülhet, főleg a szívbetegségek kialakulásának kockázata nő meg. Ám létezik nagyobb veszély is, ez pedig a teobromin, ami egy természetes alkaloid. Megtalálható bizonyos növényekben, többek közt például a kakaóbabban is. Íze kesernyés, és a koffeinhez hasonlóan enyhe stimulálószer. További tulajdonságai közé soroljuk, hogy csökkenti a vérnyomást és erősíti a vizelési ingert.

A bajok ott kezdődnek, hogy nagy mennyiségű teobromin bevitele a szervezetünkbe felgyorsítja a szívverésünket, az ingadozó vérnyomással együtt hatalmas plusz terhet jelent a szívünknek, így akár halálhoz is vezethet. Szerencsére ez nem minden jel nélkül következik be, a legtöbb esetben ugyanis előbb rendkívül erős hányinger jelentkezik. A halálos teobromin mennyiség testsúlykilogrammonként 1000 mg, és 100 g kakaóban 1500 mg található. Ezek alapján bizony rengeteg csokit kellene megennünk ahhoz, hogy valóban veszélybe kerüljünk. A tejcsoki valamivel szerencsésebb választás ilyen szempontból annak alacsonyabb kakaótartalma miatt. De nem a kutyáknak! Az odafigyelő gazdik biztosan tudják, hogy nem szabad a házi kedvenceinknek csokit adni, és ennek oka is ez az alkaloid. Kutyáknál ugyanis már testsúlykilogrammonként 300 mg is veszélyes lehet, és ez a kutyák kisebb súlyával együtt már könnyen a határérték eléréséhez vezethet.

Ez is érdekelhet:

Halak, csoki, kefir – ezek az ételek segíthetnek megőrizni bőröd fiatalosságát

Forrás: mashed

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!