Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Ha szereted a kutyád, ezeket az ételeket semmiképpen sem osztod meg vele

2020. July 9.

A nyár a kerti grillpartik ideje, és valljuk be, ahol étel van, ott előbb-utóbb (de inkább előbb) megjelenik a kutyánk is, hogy némi eledelért könyörögjön. Ami pedig leesik a földre, azt egy pillanat alatt eltünteti. Azonban a buli hevében is muszáj odafigyelnünk kedvencünkre, létezik ugyanis több olyan – kerti összejöveteleken is gyakran előforduló – ételféleség, amely ártalmas vagy egyenesen mérgező a számára. 

 

Szőlő 

Bár az apró szemek elsőre ártalmatlannak tűnhetnek, a szőlő és a mazsola rendkívül mérgező a kutyákra. Az állatorvosok sem ismerik a pontos okot, azonban jobb nem kísérletezni: hányás vagy súlyosabb esetben a vesék leállása is lehet a következmény. 

 

Fokhagyma 

Mi csodaszerként tartjuk számon, hiszen számos egészségügyi probléma esetén alkalmazhatjuk. A kutyáknál azonban fordított a helyzet, anémiát, azaz vérszegénységet okozhat. 

 

Avokádó 

Embereknek szuperélelmiszer, a kutyáknak viszont egyáltalán nem. Az avokádó egy persin nevű gombaölő mérget tartalmaz, amely emberekre ugyan ártalmatlan, de a kutyákra mérgező. 

 

Szilánkosra törő csontok 

Attól, hogy a kutyusunk kedvenc játéka a csont, nem adhatunk oda neki bármilyen csontféleséget. A kutyák a csirke csontjait például rendkívül könnyen szét tudják harapni, a roppanás hatására pedig szilánkosra törnek a szájukban. Az apró szilánkok lenyelés után komoly gondokat okozhatnak. 

 

Bacon 

Nincs is jobb, mint egy jó adag szalonnás tojással indítani a napot – már ha szeretjük a laktató reggeliket. Vagy baconbe tekert húst sütögetni azon a bizonyos grillpartin. A kutyákra nézve viszont veszélyes, ugyanis hasnyálmirigy-gyulladást okozhat. 1-1 falat még nem jelenti a világ végét, de ne csináljunk rendszert a bacon-jutalomból! Ráadásul a bacon meglehetősen sós, a só pedig szintén nem egészséges a kutyáknak. 

 

Csoki 

A legtöbb kutyatartó szerencsére tisztában van a ténnyel: a csoki rendkívül mérgező a házi kedvenceink számára. Semmiképpen se törjünk le nekik egy kockát, csak árthatunk vele. 

 

Kávé 

Sose hagyjuk a kutyánknak megkóstolni a jeges kávénkat! A koffeintől a kutyánk idegrendszere teljesen „megvadul”, ennek tünetei a szívdobogás, a hányás és a nyugtalanság. 

 

Fagyi 

Kis mennyiségben még elmegy, azonban jó tudni, hogy a kutyák nem igazán tudják megemészteni a tejtermékeket. Ha hideg finomsággal szeretnénk kedveskedni nekik, tejes-tejszínes nyalánkságok helyett inkább fagyasszunk le pár szem bogyós gyümölcsöt, például áfonyát. Tuti, hogy szeretni fogják! 

 

Alkoholos italok 

Legyen szó bármilyen szeszes italról, nem való a kutyáknak. Ha felnyalják a földre kiloccsant sört vagy fröccsöt, még nem dől össze a világ, ám ha benyakalnak egy komplett pohárral, abból már lehet baj. Az alkohol a kutyákra és az emberekre hasonló hatással bír, ám a kutyák jóval kisebb termetűek, ezért az alkoholmérgezés tünetei – mint a hányás és a hasmenés – is hamarabb kialakulnak. 

 

Barack és szilva 

A két gyümölcs húsával alapvetően nincs probléma. A baj akkor kezdődik, amikor a kutyus az egész gyümölcsöt behabzsolja, ráadásul maggal együtt. A mag nem csupán elakadhat az emésztőrendszerükben, hanem ciánt is tartalmaz, amely rendkívül mérgező. 

 

Forrás: Reader’s Digest 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Ezt a pasit és a kutyáját látni kell!

Ezt a pasit és a kutyáját látni kell!

Nem baj, ha nem tudsz angolul, a videó önmagáért beszél

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!