Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Zabbal és árpával csökkentheted a koleszterinszinted – derült ki egy friss olasz kutatásból

2020. október 1.

A bolognai Sant’Orsola-Malpighi Egyetemi Kórház és az Olasz Táplálkozási Alapítvány kutatóinak klinikai vizsgálata bebizonyította, hogy a zabban található béta-glükánok csökkenthetik a „rossz koleszterin” szintjét a vérben. 

A több mint 80 résztvevő bevonásával lefolytatott vizsgálat során kiderült, hogy napi három gramm zabból származó béta-glükán elfogyasztásával a kutatás alanyainak alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL) koleszterinje mindössze négy hét alatt átlagosan 12 százalékkal csökkent, nyolc hét alatt pedig ez a szám már a 15 százalékot is elérte. Mindez azért fontos, mert az LDL – amit gyakran „rossz koleszterinnek” is neveznek és a test koleszterinszintjének nagy részét kiteszi – magas szintje növelheti a szívkoszorúér-betegségek kockázatát.*

A vizsgálatot, amely az első ilyen klinikai vizsgálat volt a dél-európai lakosság körében, 83 résztvevő, 48 nő és 35 férfi közreműködésével végezték. A kutatás elején minden résztvevő koleszterinszintje közepesen magas, a szívkoszorúér-betegségre való hajlamuk pedig alacsony és átlagos volt, emellett közös jellemzőjük, hogy mediterrán étrendet folytattak. 

 

Zab és árparostokkal az egészségért

A béta-glükánok a zabban és árpában található legfontosabb rostok, emellett olyan étrendkiegészítőkben is megtalálhatóak, mint a Herbalife Nutrition Beta Heart® terméke, egy tápanyagban gazdag, vanília ízesítésű italpor, amelynek egyik fő alkotóeleme az OatWell™ zab béta-glükán.

A vizsgálat során a Beta-Heart® használatával átlagosan 6,5 százalék koleszterinszint csökkenés értek el négy héten, illetve 9 százalékos mérséklődést nyolc héten belül. A kutatók emellett arra jutottak, hogy a résztvevők koleszterinszintje visszatért az eredeti szintre a Beta Heart® szedésének befejezését követően – amely szintén a napi béta-glükán bevitel fontosságát bizonyítja. 

A kutatás eredményeire reagálva, Romeo Cazanescu országigazgató elmondta: „A vizsgálat erősíti a Herbalife azon előfeltevését, hogy a béta-glükánok hatékony és biztonságos módon képesek csökkenteni a koleszterint azoknál, akik enyhe, vagy mérsékelt koleszterinszinttel rendelkeznek, beleértve a viszonylag fiatalabb korosztály képviselőit is. A WHO jelentése szerint ugyanis Európában a 25 év feletti felnőttek 54 százaléka rendelkezik magas koleszterinszinttel, ami globálisan a legmagasabb érték”- foglalta össze a szakember.

A vizsgálat eredményeit a “Nutrients” tudományos lap publikálta. A kutatásról készült összefoglaló videó ezen a linken érhető el. 

* A zabban található béta-glükánok bizonyítottan csökkentik a vér koleszterinszintjét. A magas koleszterinszint növeli szívkoszorúér-betegségek kialakulásának kockázatát. A jótékony hatás eléréséhez szükséges napi zab eredetű béta-glükán bevitel értéke 3 gramm. A szívkoszorúér-betegségeknek több kockázati tényezője van, és ezen kockázati tényezők egyikének megváltoztatása járhat jótékony hatással. A Beta Heart nem hivatott betegségek diagnosztizálására, kezelésére, gyógyítására vagy megelőzésére.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!