Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Zabkása, a szuperreggeli – készítsd el minden nap másképp!

2019. október 25.

A zab és a zabkása egészségre gyakorolt pozitív hatásairól ódákat zengenek az életmódcikkek. Viszont ha minden egyes reggel – vagy a hét zömében – ezt reggelizzük, muszáj bevetni a kreativitást, hogy ne unjunk rá hamar. Szerencsére a lehetőségek tárháza szinte végtelen, igazítsuk ízlésünkhöz és a szezonális alapanyagokhoz a napindító kásánkat! Ehhez mutatok 5 egyszerű, de nagyszerű ötletet.

Turmix téliesítve

Hozzávalók (1 adaghoz):

50 g zabpehely

200 ml tej, növényi tej vagy víz

1 teáskanál méz (ízlés szerint)

fél-1 banán

1 kis marék kókuszchips

Nyáron sokaknak elegendő reggelire egy tápláló banánturmix, a hidegebb időben viszont inkább vágyunk valamiféle melengetőbb, sűrűbb, laktatóbb napindítóra. Ez a kása hozza a banánturmix-érzést, sőt, ha kókusztejjel készítjük, még külön édesítésre sincs szükség. A zabot a folyadékban felforraljuk, majd lassú tűzön, pár perc alatt krémesre főzzük. Ízlés szerint csorgatunk hozzá kevés mézet. Rákarikázzuk a banánt, végül megszórjuk kókuszchipsszel.

Sós kása

Hozzávalók (1 adaghoz):

50 g zabpehely

200 ml víz vagy zöldség alaplé

só, őrölt fekete bors

1+1 teáskanál olívaolaj

100 g cukkini

1 tojás

újhagymazöld

Vannak, akik nem szeretnek reggel édeset fogyasztani. Jó hír, hogy a semleges ízű zab sósan is ugyanolyan finom. Például nyers, főtt vagy sült zöldségekkel, magokkal, csírákkal vagy sült sonkával.

A zabot a folyadékban felforraljuk, majd lassú tűzön, pár perc alatt krémesre főzzük. Sózzuk, borsozzuk. Közben egy serpenyőben, 1 teáskanál olajon átsütjük a megmosott, felkockázott cukkinit. Megsózzuk. A többi olajon tükörtojást sütünk, a sárgáját szintén megsózzuk. A sült cukkinit a kész kására halmozzuk, rácsúsztatjuk a tükörtojást, végül megszórjuk felcsíkozott újhagymazölddel.

Almás-mézesfűszeres

Hozzávalók (1 adaghoz):

40 g zabpehely

150 ml víz + a pároláshoz

fél kávéskanál mézeskalács fűszerkeverék

1 teáskanál méz (ízlés szerint)

1 nagyobb alma

gránátalma magok, aszalt és szárított áfonya és dió a tetejére

Egy falat karácsony vagy adventi vásári hangulat…

A zabot a vízben felforraljuk, majd lassú tűzön, pár perc alatt krémesre főzzük. Ízesítjük a mézesfűszerrel és mézzel. Közben az almát megmossuk, meghámozzuk, majd kis kockákra vágjuk. Kevés vízben megpároljuk, a kész zabhoz keverjük. Gránátalma magokkal, áfonyával és dióval megszórva tálaljuk.

Chia magos

Hozzávalók (1 adaghoz):

40 g zabpehely

10 g chia mag

200 ml tej, növényi tej vagy víz

1 teáskanál méz (ízlés szerint)

1 nagy marék fagyasztott erdei gyümölcs

A chia mag remekül eltelít, érdemes a zabkásába is belekeverni. A fagyasztott gyümölcsöt pedig közvetlenül a mélyhűtőből szórjuk a meleg kására, a hideg-meleg isteni együtt!

A zabot és a chia magot a folyadékban felforraljuk, majd lassú tűzön, pár perc alatt krémesre főzzük, közben mézzel édesítjük. Közvetlenül tálalás előtt fagyasztott gyümölcsöt teszünk a tetejére.

Sütőtök reggelire is

Hozzávalók (1 adaghoz):

30 g zabpehely

120 ml víz

1 kávéskanál őrölt fahéj

100 g sült sütőtökpüré

1 marék vegyes olajos mag és mazsola

A sült sütőtökpüré a zabkásánkhoz is remek választás. Dobjuk fel olajos magokkal, és délig tuti nem leszünk éhesek.

A zabot a vízben felforraljuk, majd lassú tűzön, pár perc alatt krémesre főzzük. Édesíthetjük is, de a sült sütőtök magában is elég édes, ezért ez a lépés ízlés szerint el is hagyható. Hozzákeverjük a sült sütőtökpürét, durvára vágott olajos magokkal és mazsolával megszórva tálaljuk.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.