Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Tudtad? A kutya termetét is fontos figyelembe venni állateledel vásárlásakor

2020. April 6.

Lehet, hogy a csivavánk lélekben bernáthegyinek képzeli magát, ám ettől még minden bizonnyal nem azt és nem úgy kell ennie, mint egy igazi bernáthegyinek… „Győzzük meg” neki való finomságokkal!  

 

Kutyakaja alapok 

A kutyák, beleértve a „kompakt méretűeket” is, nem szigorúan húsevő lények, zöldségekre, gyümölcsökre és gabonafélére egyaránt szükségük van a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz. Szerencsére a legtöbb kereskedelmi forgalomban kapható kutyaétel tartalmazza azokat a tápanyagokat, amelyekre egy egészséges kutyának igénye lehet. A csomagoláson megtaláljuk a fehérje-, ásványianyag-, vitamin-, szénhidrát- és rosttartalomra vonatkozó értékeket, ezeket érdemes az első vásárlás előtt alaposan átböngészni. Az sem csak üres marketingfogás, amikor a gyártó feltünteti, hogy milyen méretű kutyának ajánlja az adott kutyatápot. A kisebb termetű kutyáknak ugyanis gyorsabb az anyagcseréjük, ezért kalóriadúsabb táplálékra van szükségük. Azzal kapcsolatban pedig, hogy mennyi ételt kell adni a kutyának, kövessük a csomagoláson szereplő utasításokat. 

A kalóriákon és tápanyagokon túl ügyeljünk a megfelelő folyadékpótlásra is: mindig legyen egy tálka friss víz a kutya közelében. A megfelelő hidratáltság elérése érdekében a száraz kutyatápos étkezések közé iktassunk be más jellegű ételeket is (pl. konzerv kutyatápok). A kellően változatos táplálkozás szintén fontos dolog, ezért jó, ha variáljuk a fehérjeforrásokat, ahelyett hogy minden egyes nap ugyanazt tennék a kutyánk tálkájába. 

 

Mi a helyzet a házikoszttal? 

Akármilyen vágyakozva is nézegeti a tányérunkba tett csirkecombot a kutyusunk, kijelenthető, hogy az emberek ételei táplálkozástani szempontokat alapul véve nem alkalmasak a kutyáknak. Ami nekünk finom, az számukra túlságosan fűszeres, és így sajnos gondot okozhat az emésztésükben. A kutyusoknál a szokatlan étel hányást, hasmenést, sőt életveszélyes hasnyálmirigy gyulladást okozhat. 

Az emberekhez hasonlóan a kutyák is egyediek, így az alapokon túl vegyük figyelembe kutyánk ízlését, életmódját, mozgásigényét és korát. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy mivel teszünk jót, forduljunk állatorvosunkhoz! 

 

Forrás: Reader’s Digest

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Ezt a pasit és a kutyáját látni kell!

Ezt a pasit és a kutyáját látni kell!

Nem baj, ha nem tudsz angolul, a videó önmagáért beszél

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!