Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Ezért ne öntsük ki a tészta főzővizét

2020. January 13.

Szükséges velejáró? Természetesen az, ám a tészta főzővize sokkal hasznosabb, mint gondolnánk, egyáltalán nem szükséges az egészet a lefolyóba öntenünk. Mutatjuk, mire jó. 

Ha gyorsan kell valami finomat készíteni, mi sem egyszerűbb, mint előkapni egy zacskó tésztát, majd forrásban lévő, enyhén sós vízbe szórni, készre főzni, aztán már tálalhatjuk is a ripsz-ropsz ebédet vagy vacsorát. A tészta főzővize általában a lefolyóban végzi, pedig – felhasználási módtól függően – érdemes pár decit megtartani belőle. Hogy miért? Mialatt a tészta készre fő, a benne található keményítő kioldódik a vízben. Nekünk pedig pont erre a keményítőre lesz szükségünk! 

 

Tésztaszósz 

Magától értetődő, hogy a tésztánkhoz szószt is fogunk készíteni. Amíg fő a tészta, egy másik lábasban vagy serpenyőben készítsük el a kedvenc paradicsomos vagy tejszínes mártásunkat. Sőt, ha pesztóra esik a választásunk, azt is tegyük serpenyőbe. Lassan adagoljunk hozzá kevés főzővizet, lassú tűzön kevergessük, egészen addig, amíg a keményítőnek köszönhetően el nem érjük a krémes állagot. Forgassuk hozzá a leszűrt tésztát is. Ezzel a módszerrel készül az olaszok egyik legegyszerűbb és legfinomabb tradicionális tésztaétele, a borsos-sajtos (pecorino) Cacio e pepe is. 

 

Egyéb mártások 

Mint kiderült, a keményítő szuper sűrítőanyag, ezt a tulajdonságát pedig nem csupán az épp készülő tésztaszósz esetén használhatjuk ki. Ha a közeljövőben sós mártásokat, szószokat készítenénk, tegyünk el a főzővízből egy keveset, tároljuk hűtőben. 

 

Virágöntözés 

Furcsán hangzik? Pedig igaz! A keményítős víz felér egy tápoldattal, szobanövényeket és fűszernövényeket is meglocsolhatunk vele. A legjobb langyosan felhasználni. 

 

Áztatás 

Vissza a konyhába! Remek ízt kölcsönöz a hüvelyeseknek (a babnak, a lencsének vagy például a sárgaborsónak), ha az 1 éjszakás áztatás nem „sima”, hanem keményítős vízben történik. 

 

Forrás: Reader’s Digest 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!