Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Amit a cékláról tudni érdemes – ne csak azért edd, mert finom! Egészséges is!

2020. szeptember 23.

Ősztől tavaszig gyakori vendég konyhánkban a cékla. Fogyasztjuk nyersen, főzve, sütve és persze savanyúságként sem utolsó. Nemcsak íze, hanem egészségünkre gyakorolt hatása miatt is érdemes beiktatni az étrendünkbe: tele van tápanyagokkal, vitaminokkal, vassal, káliummal és fehérjével. Ám, hogy teljes legyen a kép, jó tudni, hogy van pár meglepő mellékhatása is. 

 

Segít a rákos megbetegedések legyőzésében

Nagy mennyiségben tartalmaz gyulladáscsökkentő anyagokat és antioxidánsokat, melyek segíthetnek a rákos megbetegedések megelőzésében és leküzdésében egyaránt. Jellegzetes mélyvörös színét a betacianinnak köszönheti. Ez egy növényi pigment, amely megvédheti sejtjeinket a rákos elváltozásoktól. És egy olyan egyedi rost is megtalálható benne, amely bélrendszerünket segíthet megóvni.

 

Csökkenti a szívbetegségek kialakulásának esélyét

A céklában található folsav és betanin csökkenti vérünkben a homocisztein szintjét, valamint az artériákat károsító gyulladásokat.

 

Jó a szemeinknek 

Luteint tartalmaz, amely segít megvédeni szemeinket az idősebb korban gyakran előforduló betegségektől és káros elváltozásoktól.

 

Javítja az állóképességünket

Egy brit kutatás szerint azok a sportolók, akik cékla-alma levet fogyasztanak, jobb állóképességgel, valamint szintén jobb vérnyomás értékekkel rendelkeznek, mint azok a társaik, akik nem isznak hasonló vitaminitalt. 

 

Segíti az agyműködést

A céklában salétromsav termelődik, amely segíti a vérkeringést szervezetünk egészében – az agyunkat is beleértve. És ha az agyunknak jobb a vérellátása, az jobb és hatékonyabb működést eredményez.

 

Jobb lesz az emésztésünk

Magas rosttartalma miatt a cékla elősegíti a jó bélműködést, illetve elkerülhetővé teszi a szorulást.

 

Ennyi jó tulajdonság után nézzük meg a nehezebb kérdést is: okozhat egészségügyi problémát a cékla rendszeres fogyasztása? Egy esetben igen: amennyiben hajlamosak vagyunk vesekövekre, jobb mellőzni étrendünkből. Magas oxaláttartalma ugyanis elősegítheti azok kialakulását. Szintén az oxalát eredményezhet akár köszvényt is. Emellett jó tudni, hogy a cékla mind a vizeletet, mind pedig a székletet megszínez(het)i. Ez azonban maximum ijedtséget okozhat, az egészségünkre nincs kihatással. 

 

Forrás: Reader’s Digest

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Útmutató a tökéletes sült céklához

Útmutató a tökéletes sült céklához

Nem csak savanyúságként állja meg a helyét a cékla

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?