Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Ezért együnk fokhagymát nap mint nap

2021. February 22.

Alapvető ételízesítőnk a fokhagyma, szinte nincs is olyan magyaros főétel, amibe ne kellene néhány gerezd. Nemcsak finom, hanem valóságos csodaszer, számos pozitív élettani hatással bír. 

 

1. Egészséges fogak

Bizonyos kutatási eredmények szerint fogyasztásával kezelhető az ínygyulladás, de emellett antibakteriális, vírus- és gombaölő élelmiszer.

 

2. Jobb, fittebb közérzet

Különösen a fokhagymaolajról tartják úgy, hogy csökkenti a szívre jutó terhelést testmozgás során. Már az ókori görögök is javasolták az olimpiai sportolóiknak és azoknak, akik kemény fizikai munkát végeznek.

 

3. Csökkenti az öregedés hatásait

Alapvetően az öregedés úgy is leírható, hogy szervezetünk az élelmiszert és oxigént energiává alakítja, de néha kicsit „túllő a célon”, és eközben sejtek pusztulnak el. Emiatt bőrünk megereszkedik, illetve agyunk működése is egyre lassul. A fokhagyma fogyasztása ennek a folyamatnak az intenzitását képes csökkenteni. 

 

4. Attraktívabbak leszünk tőle

Lehet, hogy elsőre ennek éppen az ellenkezője jut eszünkbe, ha az erős illatára gondolunk, de egy 2016-os kutatás szerint a fokhagyma fogyasztásától pont kellemesebb lesz a testszagunk, valószínűleg a fokhagyma mikrobákat elpusztító hatása miatt. Ez a trükk persze leginkább a randi előtti napon vethető be, hogy a kellemetlen lehelet már ne legyen érezhető.

 

5. Erősíti az immunrendszerünket

Már nagyanyáink is tudták, hogy a fokhagymától egészségesebbek leszünk, hiszen régóta ismert pozitív hatása a vírusokkal, baktériumokkal és gombákkal szemben. A legjobb eredmény eléréséhez nyersen kell fogyasztani, mert az allicin nevű hatóanyag melegítés hatására elveszíti ezt a képességét.

 

6. Jó a magas vérnyomás ellen is

A magas vérnyomás és a koleszterinszint közötti összefüggés ismert tény. A rendszeres fokhagymafogyasztás pedig hosszabb távon képes csökkenteni a koleszterinszintünket.

 

Forrás: Tips and Tricks

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!