Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Halak, csoki, kefir – ezek az ételek segíthetnek megőrizni bőröd fiatalosságát

2022. April 7.

Bár a fiatalság forrása sajnos csak mítosz, sokat tehetünk azért, hogy megőrizzük bőrünk fiatalosságát, szépségét, hidratáltságát. A megfelelő mennyiségű pihenés és a napi bőrápolási rutin mellett az étkezésünk is nagyban befolyásolja a bőrünk állapotát. Mutatjuk, mely ételek segítenek igazán felvenni a harcot az idő múlásának hatásaival.

Zöldségek

Azt már tudjuk, hogy mindennapos zöldségfogyasztással rengeteget tehetünk szervezetünk egészségéért. Egy kutatás rámutatott, hogy azok a nők és férfiak, akik zöldségekben, gyümölcsökben és halakban gazdag étrendet követtek, jóval kevesebb mimikai ráncot tudhattak magukénak. Válasszunk leveles zöldeket, ezekben sok a C-vitamin, A-vitamin, vas és kalcium. Az A-vitamin és származékai azért különösen fontosak, mert hatékonyan védik a bőrt az UV-sugárzás káros – és egyben bőröregítő – hatásaitól.

Halak

Omega-3 zsírsavtartalmuk révén szintén közreműködnek az UV-sugárzás elleni védekezésben, csökkentik a gyulladásokat, és hozzájárulhatnak a kollagén lassabb, kisebb mértékű lebomlásához. Ez pedig azért lényeges, mert a kollagén hiánya vezet a ráncok kialakulásához. Fogyasszunk legalább hetente egyszer lazacot, makrélát vagy tonhalat!

Tipp: Tavaszi vitaminmustra retektől a karalábéig 

Gyümölcsök

Rendkívül egészséges valamennyi fajtájuk, de most emeljük ki a likopint tartalmazó gyümölcsöket! A likopin vörös pigment, számos bogyós gyümölcs vagy például a paradicsom élénkvörös színét biztosítja, és ami még fontosabb: erős antioxidáns, fényvédő tulajdonságokkal bír.

Olívaolaj

Számos pozitív élettani hatása ismert, többek között segíthet megelőzni a sztrókot, védi szívünk egészségét, illetve jót tesz a bőrünknek is. Egyszeresen telítetlen lipideket és antioxidánsokat is tartalmaz, E-vitamint és polifenolt, amelyek szintén a kollagén lebomlását akadályozhatják meg vagy lassíthatják le.

Hüvelyesek

A babok, lencsék, borsók mind-mind gazdagok vasban, magnéziumban, káliumban, folsavban, ezek egyaránt fontosak a bőr egészségének megőrzése érdekében.

Kávé

Mérsékelt fogyasztása kifejezetten jótékony hatású. Bőrünknek sem utolsó a kávéivás! Azzal a képességével, hogy összehúzza az ereket, a koffein segít csökkenteni a bőrpírt, a duzzanatokat és a gyulladásokat. Antioxidánsokban szintén gazdag.

Mandula

Az egészséges zsírok egyik legjobb forrása, A-, B- és E-vitaminjai javítják a bőr általános állapotát, és segíthetnek felvenni a harcot a gyulladásokkal szemben.

Kurkuma

Nem véletlenül gyakori összetevője a különböző bőrápolási szereknek! Ismert antioxidáns, gyulladáscsökkentő, sebgyógyító fűszer (gyógynövény), és bőrnyugtató hatása sem elhanyagolható.

Kefir

Probiotikumokat, fehérjéket, kalciumot és B-vitamint tartalmaz – arányaiban többet, mint a joghurt. Külön kiemelendők a probiotikumok: ha pattanásos, rosaceára hajlamos, aknés bőrrel küzdünk, érdemes gyakran fogyasztanunk.

Étcsoki

A végére hagytuk a legjobbat! Bizony, bőrünk védelméért 1-1 kocka csoki is támogatandó nasi! Antioxidánsokban gazdag, viszont mindenképpen legalább 60%-os kakaótartalmú étcsokoládé kerüljön a kosarunkba!

Kapcsolódik: 

Omega zsírsavakkal az egészségért. Igen, lehet jó a zsír!

Forrás: The Healthy

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!