Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Ezért ropogtass szuperegészséges tökmagot!

2022. May 31.

A tökmag tapasztalataim szerint jelenleg a ritkábban fogyasztott olajos magvak közé tartozik, pedig több szempontból is érdemes alkalmanként ezt választani például a mogyoróval, mandulával, kesudióval szemben.

Makrotápanyag-tartalmát tekintve az egyik legmagasabb fehérje- és legalacsonyabb szénhidrát- és zsírtartalommal bíró olajos mag, így diétás időszakban sem kell mellőzni. Mikrotápanyagok közül pedig C-, E- és K-vitaminban, magnéziumban, cinkben, vasban és rézben kiemelkedően gazdag. Hozzájárul a vércukorszint csökkentéséhez és a szív egészségének megőrzéséhez, férfiaknak pedig a prosztatára gyakorolt jótékony hatásai miatt ajánlott különösen.

Az egyik kedvenc egészséges ropogtatnivalóm a száraz serpenyőben megpirított ropogós tökmag. A mennyiséggel persze érdemes vigyázni, de egy kisebb maréknyit bátran elfogyaszthatunk akár minden nap, nem csak magában, de például salátákra vagy zabkására szórva ropogós feltétként, vagy belesüthetjük kenyérfélékbe és sós aprósüteményekbe is. Kapható már a tökmagból sajtolt olaj is, ami igazán különleges ízt ad bármilyen salátának vagy zöldséges ételnek, illetve magvaj verzió is, ami a mogyoróvajhoz hasonló felhasználási lehetőségeket tartogat számunkra.

Ez is érdekelhet: Tökmag, a „zöld arany”

Tökmaggal szórt édesburgonya-saláta

Hozzávalók (1 adaghoz):

2 marék madársaláta

2 ek tökmagolaj

150 g édesburgonya

olívaolaj spray

himalája só

½ kk őrölt csemege pirospaprika

1 db tojás

½ db avokádó

őrölt fekete bors

30 g áfonya

30 g tökmag

¼ db lime

A madársalátát alaposan összekeverjük a tökmagolajjal.

Az édesburgonyát megpucoljuk, felkockázzuk, befújjuk olívaolajjal, majd megszórjuk sóval és pirospaprikával. 200 fokra melegített meleglevegős fritőzben vagy sütőben 10-12 perc alatt puhára sütjük.

A tojást sós vízben, forrástól számítva 6 percig főzzük, majd hideg vízben kihűtjük és megpucoljuk.

Az avokádót kikanalazzuk héjából, szeleteljük, és megszórjuk ízlés szerint sóval és borssal.

A tökmagot száraz serpenyőben addig pirítjuk, amíg felpuffadnak a magot.

Végül összeállítjuk a salátát a tökmagolajos madársalátából, a sült édesburgonyából, a kettévágott főtt tojásból, a fél avokádóból, az áfonyából és a tökmagból. Az egészet meglocsoljuk a lime levével.

Kapcsolódik: 

Ismered a tökmagolaj fantasztikus gyógyhatásait?

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!