Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
fotó: 123rf

Zellertől a bogyós gyümölcsökig – ezek a leginkább szívbarát élelmiszerek

2022. November 10.

Szívünk meghálálja, ha odafigyelünk rá. Szerencsére rengeteg élelmiszer támogatja az egészségét, válaszd ki közülük a kedvenceid! 

Saláták, különösen a rukkola

A saláták magas tápanyag- és alacsony kalóriatartalmú élelmiszerek tele antioxidánsokkal. A rukkola különösen gazdag C-vitaminban, folsavban és káliumban, így hozzájárulhat a szívizomzatunk karbantartásához.

Cékla

A cékla olyan összetevőket tartalmaz, amelyek csökkenthetik a vérnyomásunkat. Jó forrása a nitrátoknak, ezek elősegítik a vér akadálytalan áramlását szervezetünkben. Rostokat és antioxidánsokat is bőséggel tartalmaz.

0%-os vagy sovány görög joghurt

A joghurtok nagyszerű forrásai a probiotikumoknak, amelyek fontos szerepet játszanak szívünk egészségének megőrzésében, és az inzulinszintünkre is jótékony hatással vannak. A joghurt sok fehérjét és kalciumot is tartalmaz.

Kecskesajt és feta

A kecskesajt kevesebb telített zsírt és sót tartalmaz sok más sajtfélével összehasonlítva, ez kifejezetten hasznos a szív egészségének. Egyes ásványi anyagok, például a réz és a magnézium pedig nagyobb arányban van jelen a kecsketejben, mint a tehéntejben. A feta is hasznos lehet, de magasabb sótartalma miatt fogyasztása esetén ajánlott a mértékletesség.

Sárgarépa és zeller

A sárgarépában sok az A-vitamin és az antioxidáns, a zeller pedig kevés kalóriát, valamint sok rostot, antioxidánst és káliumot tartalmaz. 

Karfiol, brokkoli és spárga

Ezek a zöldségek növényi szterolokat tartalmaznak, amelyek segíthetnek megakadályozni a káros koleszterin, az LDL felszívódását szervezetünkben.

Zöldfűszerek – például koriander, kapor, rozmaring és kakukkfű

A zöldfűszerek azért hasznosak, mert úgy ízesítik az ételeket, hogy közben sokkal kevesebb só is elegendő a velük készült fogásokhoz. Emellett antioxidánsokban gazdagok. 

Bogyós gyümölcsök

Az összes bogyós gyümölcs sok antioxidánst tartalmaz, és szinte minden étkezéskor fogyaszthatóak változatos felhasználhatóságuknak köszönhetően.

Mogyoróvaj

A mogyoróvaj sok fehérjét és egyszeresen telítetlen zsírt tartalmaz, utóbbi segít csökkenteni a káros koleszterin szintjét szervezetünkben. Találunk benne még E-vitamint és antioxidánsokat. 

 

Tipp: Így segítsd a D-vitamin felszívódását! 

Tojás

A-, D- és B–12 vitaminjai, illetve fehérjetartalma révén a tojás az egyik legtáplálóbb élelmiszer, amit csak el lehet képzelni. Pár évtizeddel ezelőtt koleszterintartalma miatt széles körben elterjedt egy tévhit arról, hogy fogyasztása káros lenne, de ezt mára szerencsére megcáfolták.

Hummusz

A hummusz csicseriborsóból készül. A hüvelyesek rekordmagas rost- és fehérjetartalommal bírnak, ráadásul a hummuszban van még vas, folsav, cink és kálium is. 

Lazac

A lazac rendkívül gazdag omega–3 zsírsavakban, ami csökkentheti a káros koleszterin szintjét, illetve növelheti a jó koleszterinszintet a szervezetünkben. Gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik.

 

Forrás: The Healthy

 

Ez is érdekelhet: 

Jó hír: a kávé mégsem zavarja meg a szívritmusodat, sőt..!

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!