Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Így segíthetjük a D-vitamin felszívódását a szervezetünkben

2022. July 21.

A D-vitamin hiánya meglepően gyakori probléma, még olyan országok lakóinak körében is, ahol bővel lenne lehetőség sok időt a napfényen tölteni. Az utóbbi pár évben egyre többen kezdtek ennek a hiánybetegségnek a kutatásával foglalkozni, főleg egy 2020-as kutatás nyilvánosságra kerülése után, amely megállapította, hogy a koronavírussal kórházban kezeltek 80%-ának alacsony volt a D-vitamin szintje.

 

Mi okozhatja a D-vitamin hiányát?

Ha minden jól működik, akkor bőrünk a nap ultraibolya sugárzását elnyeli, és a D-vitamin egy inaktív formájává alakítja, amiből májunk és veséink állítanak elő aktív D-vitamint. Ez a vitamin kritikus fontosságú csontjaink és immunrendszerünk egészsége szempontjából. Viszont van az elmélettel pár probléma. Először is az északi szélesség 40. fokától délre tudnánk elég napfényhez jutni, hogy ez a módszer önmagában elegendő legyen. Ez Európában csupán Görögországot és Dél-Spanyolországot jelentené. De ennél is nagyobb gond, hogy bár a D-vitamin miatt szükséges lenne, sok egyéb okból viszont nagyon is káros az erős napfénynek és pont az ultraibolya sugárzásnak kitennünk magunkat. Egy harmadik problémaforrás pedig a különböző bélrendszeri rendellenességek lehetnek, amelyek megakadályozzák a vitamin felszívódását.

 

Tipp: Kevés a K-vitamin? Ezek az árulkodó tünetek 

 

Hogyan pótolhatjuk a kieső vitamint?

A táplálékkiegészítőkben két fajta D-vitamint találunk: D2-t és D3-at. Mindkettő hasznos, de a D3 látszólag jobban megnöveli a vérünkben a D-vitamin mennyiségét. Az is szerepet játszhat az eredményességben, hogy mikor fogyasztunk étrendkiegészítőket. Egy tanulmány arra jutott, hogy jobban felszívódnak, ha a nap legkiadósabb étkezésekor vesszük be. Az is segít, ha tudatosan magnéziumban gazdag ételeket eszünk, a magnézium ugyanis segíti a D-vitamin felhasználását. Ilyenek a hüvelyesek, a teljes kiőrlésű gabonafélék, a salátafélék és az olajos magvak. D-vitamint sajnos elég kevés élelmiszer tartalmaz, többségük állati eredetű, de több tejtermékbe, gyümölcslébe és müzlibe is kerül hozzáadott D-vitamin.

 

Témába vág: 

Ezt (t)edd, ha túlpörögne az immunrendszered

 

Forrás: The Healthy

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Növényi táplálkozás: ha nem figyelsz, B-vitamin-hiányt okozhat

Növényi táplálkozás: ha nem figyelsz, B-vitamin-hiányt okozhat

Javában tart a Veganuár – beszéljünk a kockázatokról is!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!