Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Ingadozó vércukorszint? Figyelj az alábbi ételekre!

2022. július 8.

Szervezetünk számára a szénhidrátok jelentik az üzemanyagot. Az elfogyasztott szénhidrátot glükózzá bontja le, az „egyszerű” cukrot aztán sejtjeink, szöveteink és szerveink felhasználják. Amíg a szénhidrátok glükózzá alakulnak, veséink inzulint választanak ki. Ez a hormon irányítja a glükózt a sejtekbe, hogy vérünkben a cukor szintje lehetőleg állandó maradjon. 

Ha több cukros szénhidrátot eszünk, a szervezetünk is több inzulint választ ki, hogy az egyensúly fennmaradjon. Ezt állítja a feje tetejére a cukorbetegség. Az ebben szenvedők szervezete nem tud megfelelő választ adni az inzulinra, így máshogy kell a vércukorszintjüket szabályozniuk. De nem csupán a cukorbetegeknek is érdemes odafigyelni arra, hogy amit esznek, az ne dobja meg hirtelen a vércukorszintjüket, hiszen ez a hullámvasutazás kellemetlen következményekkel járhat. Nézzük, mely élelmiszerekkel legyünk óvatosak! 

 

Görögdinnye

A görögdinnye azért lehet különösen becsapós, mert alacsonyabb a fehérje- és rosttartalma, mint például az almának vagy a bogyós gyümölcsöknek. Nem azt mondjuk, hogy ne fogyasszuk, de érdemes valamilyen fehérjét vagy zsírt enni mellé, mondjuk feta sajtot.

 

Tipp: Görögdinnye fetával

 

Burgonya

Egy kis adag burgonya annyival dobja meg a vércukorszintünket, mint egy doboz üdítőital. Fogyasszuk együtt egészséges fehérjével vagy rostban gazdag zöldségfélével! 

 

100%-os gyümölcslevek

A rost nagy segítség a cukorbetegség kialakulásának megelőzésében. Sajnos rengeteg gyümölcslé szűrt, azaz nem tartalmaz rostanyagot. Válasszuk a rostdús verziókat! 

 

Szószok és kencék

A ketchup, a BBQ szósz és számos salátaöntet annyi cukrot tartalmaz, mint egy szelet süti vagy pár gombóc fagyi, fogyasszuk az ilyeneket mértékkel.

 

Cukormentes termékek

A cukormentes élelmiszerek attól, hogy cukormentesek, még sok szénhidrátot tartalmazhatnak, ami éppen úgy problémát jelenthet. Tehát számít az adott étel jellege is, ne csak azt nézzük a címkén, hogy cukormentes! 

 

Még több egészség: 

Mindig szomjas vagy, és nem tudod, miért?

 

Forrás: The Healthy

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Mégsem olyan tökéletes cukorpótló a stevia?

Mégsem olyan tökéletes cukorpótló a stevia?

Szakértők szedik ízekre a népszerű édesítőszert.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!